Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse af 1-årig - 12 mdr.


14. september 2015

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Mette

Tak for dit brev :)

Hvor er det bare dejligt, at jeres dreng udvikler sig så godt, stortrives i vuggestuen og på alle måde er igang - og udvikler mere og mere selvstændighed og egen vilje! :)

Når han f.eks. protesterer over bleen, så handler det om netop lysten til at ville selv, bestemme selv, markere at han er sin egen. Han kan protestere over bleen, vil ikke ligge på puslebordet, vrider og vender sig. Han kan også protestere over maden, vil ikke mades eller vil måske ikke spise selv, men hellere mades. Han kan protestere over jakken, som han ikke vil have på, skoene hives af osv. osv.

Faktisk vil han nogle gange også kunne protestere, hvis I er oppe at handle og han sidder i børnesædet i indkøbsvognen og pludselig får øje på noget på en hylde - og du så ikke stopper, ikke tager det ned, ikke giver ham det... Han kan blive så frustreret og ked af det, at du næsten kan stå og tænke "hvem er dog denne lille dreng", og det kan være rigtig svært at hjælpe ham, for måske ved du ikke, hvad det er, han har fået øje på.... Alt sammen helt normalt for alderen og kun et sundhedstegn:)

Protesten ved bleskiftning kan både handle om, at han leger, hygger sig og har det dejligt, og det irriterer ham, når du så pludselig løfter ham op og afbryder hans leg for at skifte ham.

Det kan også handle om, at han ikke vil ligge på puslebordet. Han har ikke noget imod bleen, men bliver irriteret over, at han skal ligge ned. Derfor sparker han fra sig og forsøger igen og igen at komme op.

Det bedste du kan gøre er at inddrage ham og lytte til ham. Du kan inddrage ham ved at lære ham, at han ...


Annonce

... kan sætte fødderne i bordpladen og løfte numsen op, så du kan lægge bleen under ham. Han kan godt forstå den lille kærlige kommando "løft numsen", og på den måde vil han føle sig inddraget og mere selvstændig.

Du kan også inddrage ham ved at give ham cremetuben i hånden og efter du har vasket ham, give ham lidt creme på fingrene og bede ham selv om at være med til at smøre sig forneden. Så I på den måde hjælper hinanden:)

Og kan du lytte til ham og anerkende, at han ikke altid gider ligge ned. Og har han kun lavet en tisseble, så kan han måske godt få lov til at stå op, når han skal skiftes. Er der tale om en tisseble, så behøver han jo ikke blive vasket hver gang, og det kan være rart for ham at mærke, at skiftningen kan gøres hurtigt - og stående. Hvis han nogle gange får lov til at stå op, så vil han også bedre kunne acceptere, når han så andre gange er nødt til at ligge ned, fordi du skal kunne vaske ham grundigt:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det er helt naturligt, at han hvis du siger nej, nogle gange prøver igen. Det er hans måde at finde ud af, hvordan verden fungerer og han afprøver hypteser "hvis jeg gør det her, så siger mor nej?" - ja det gjorde hun. "Hvis jeg gør det igen, så siger mor nej igen?" - ja det gjorde hun. "Hvis jeg gør det en gang til, siger far så også nej?" - ja det gør han.

Han er nødt til at prøve mange gange og så en ekstra gang, fordi han stille og roligt lære hvordan verden hænger sammen, hvad det han gør, gør ved jer osv.

Jeg vil anbefale dig meget at læse to af mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og opdragelse" :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce