Annonce

Annonce

Svar: Vågner konstant og græder/drømmer?


9. september 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev :)

Der er især to ting, som jeg tænker kan være forklaringen på, at jeres dreng lige nu vågner og græder/skriger om natten.

Det ene er hans alder og den store udvikling, som han går igennem lige nu. Mange børn vil, når de er 2.5-3 år gamle begynde at blive bange for f.eks. mørke. Mange børn vil i denne alder også være bange for små dyr, insekter og lignende og kan blive næsten angste, hvis de hører lyden af en flue som summer på værelset.

Det kan derfor være en god idé, hvis I kunne give ham en let godnatbelysning, som gør at han føler sig mere tryg eller tænder lys i gangen, og lader døren stå åben. Netop en åben dør er også meget vigtig i denne alder. Han har brug for at kunne høre jer, brug for sikkerheden, visheden om at I stadig er der.

En åben seng bliver i denne alder ofte aktuel. På samme måde, som han har brug for at kunne høre jer, så vil børn i denne alder ofte også begynde at protestere mod tremmesengen og har brug for en åben seng. Det gør naturligvis, at han vil kunne rejse sig, stige ud af sengen og søge jer igen og igen, når han først er puttet, men nogle gange hjælper det, at han netop fornemmer at han kan søge jer. Så for nogle børn er det tryghed nok til at de kan blive liggende roligt i deres seng...

Den anden forklaring kan være natteskræk. Det at han vågner med skrig og ikke virker rigtig vågen kunne godt tyde på, at han får et mildt anfald af natteskræk. Det betyder, at han har dømmeaktivitet i sin dybeste søvn, det er derfor han ikke vågner ...


Annonce

... rigtigt. Det betyder også, at han ofte ikke vil lade sig trøste, ikke vil holdes op, når I forsøger at trøste og berolige ham, så bliver I skubbet væk. Det kan virke meget hårdt, netop fordi barnet afviser en og man ser et barn, som kan se ud som om, at det næsten har et angstanfald...

Natteskræk opstår først på natten og mareridt opstår hen mod morgenstunden - og det kan naturligvis ikke udelukkes, at jeres dreng har begge dele. Natteskræk kan nogle gange komme så præcist, at man næsten kan sætte uret efter det. Man ved at præcis kl 23.10 så "vågner han og skriger". Hvis det er tilfældet, så kan man nogle gange med held gå ind til ham få minutter før og tilbyde ham lidt at drikke. Det at få lidt vand, vil være med til at hæve ham op i søvnstadie, så han ikke kommer ned i det dybe stadie hvor anfaldet af natteskræk opstår og efter en tår vand, kan han så puttes og sove videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I skal naturligvis overveje, hvad der sker i hans hverdag og om han oplever noget, som kan give ham ekstra drømmeaktivitet. Trives han hjemme? I vuggestue/børnehave? Leger han godt? Hvordan oplever dagplejer, pædagoger ham? Osv. Drømme er jo en bearbejdelse af dagens oplevelser, og når han drømmer rigtig meget og virker ked af sine drømme, kan det derfor være en god idé at overveje, om han oplever noget, som gør ham ked af det, usikker osv. men som han måske stadig er lidt for lille til at sætte ord på...:)

Jeg håber, at I kan bruge disse overvejelser lidt videre og at det kan være lidt forklaring på, hvad der sker hos jer:)

Fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce