Annonce

Annonce

Svar: Fra vugge til tremmeseng - 7 mdr.


7. september 2015

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sussi

Tak for dit brev og beklager svartiden :)

Det er rigtig dejligt, at I vil gøre overgangen fra vugge til tremmeseng så blid og tryg som muligt. Og I kan egentlig forsøge både om dagen og om aftenen.

Nogle gange reagerer børn slet ikke på at få en ny seng, forældrene putter dem blot som de plejer og barnet accepterer det uden problemer. Andre gange kan man tydeligt mærke, at barnet virker utryg, måske på grund af den større plads og fornemmelsen af ikke længere at "ligge tæt". Det kan derfor nogle gange være en god idé at bruge en sengerand i sengen, så den virker lidt mere lukket og tryg.

Hvis jeres datter er vant til at sove i sovepose, voksipose eller lignende kan denne også med fordel bruges i tremmesengen. Det samme kan dynen, hvis I plejer at putte hende i den. Når I putter hende, vil det være rigtig godt, hvis I bruger samme putteritual, som I plejer. Det kan være at I f.eks. skifter hende, giver hende mælk, giver hende en sut, evt. en sutteklud, putter hende med dyne mv. kærtegner hende osv. Så alt er som det plejer at være eneste forskel er at hun nu puttes i sin seng i stedet for i sin vugge.

Hvis hun plejer at blive vugget i søvn, så mangler hun i tremmesengen bevægelsen. Her kan I så stå ved hende og vugge hende stille imens hun ligger ned i sengen, så hun på den måde lulles til ro, men hen af vejen lærer, at hun ikke behøver være i bevægelse. Man kan også købe brio bedrockers, som ...


Annonce

... kan sættes på benene på tremmesengen... men prøv om hun kan lære at sove uden at hun behøver blive vugget eller bevæget:)

Der er delte meninger om, hvor vidt børn skal have lov til at lege i deres seng eller ej. Jeg tænker, at det vigtigste må være at barnet er tryg ved sin seng og forbinder det at sove med noget rart. Hvis barnet har brug for at lege lidt, før det er klar til at overgive sig til søvnen, er det derfor helt fint. Det samme hvis barnet vågner og ligger og leger, pludrer osv. De må børn naturligvis gerne.

Man kan dog godt tale for, at børn ikke bruger sengen som decideret legeplads (som en kravlegård), fordi barnet jo skal lære at forbinde sin seng med stedet, hvor man sover.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det vigtigste er dog som sagt trygheden ved sengen, og derfor skal sengen aldrig bruges som straf "du kan lægge dig i din seng, hvis ikke du kan opføre dig ordenligt"...

Nogle børn sover bedst i barnevogn om dagen og vugge/seng om aftnen og hvis I har en god rytme om dagen og hun normalt sover sine lure i barnevognen, så synes jeg ikke, at I skal ændre på dette. Hvis hun derimod sover i vuggen om dagen, vil det være rigtig fint også at putte hende i sengen om dagen, så hun vænnes til det her. Alt efter hvordan dette går, så kan I putte hende i tremmesengen om aftenen også. Gør det som I fornemmer virker bedst og hjælper hende til at sove bedst muligt.

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce