Svar: Skemad til for tidlig født
Kære Helle
Tak for dit brev :)
Det er korrekt, at selvom din datter er født for tidligt, så gælder samme regler for hende - at hun tidligst bør starte, når hun er 4 måneder og senest gå igang, når hun er 6 måneder.
Samtidig kan det nogle gange være en god idé at gå ud fra en "mellemalder", altså den alder som ligger lige midt mellem hendes termindato og hendes fødselsdato, og hvis hun er født 4 uger for tidligt, så kan du derfor korrigere med 2 uger. Det vil sige, at når hun f.eks. kan begynde med kød og fisk i 6 måneders alderen, så vil det være godt at vente til hun er 6 måneder og 2 uger, før du introducerer dette...
Hvis hun er født 4 uger før tid og nu er 5 måneder, så må du således gerne starte med lidt skemad, hvis du skønner at hun virker parat. Du bør tidligst starte nu, men det er ikke forbudt at starte nu:) Hvis du begynder med lidt skemad, så bør det kun være smagsprøver, det bør ikke være ...
... mere end et par skefulde og så må du se, hvordan hun reagerer på det. Børn der er født før tid er ligeså forskellige som børn født til tiden. Nogle er meget sultne og finder hurtigt ud af teknikken med at spise af en ske, andre har brug for mere tid...
Alternativet vil for nogen være at tilbyde en flaske. Modermælkserstatning mætter ofte lidt mere end modermælk og du ved præcist, hvor meget hun har drukket. Samtidig har far mulighed for at tage lidt over, så du kan få frigivet lidt tid. Nogle har f.eks. glæde af at give en flaske før putningen om aftenen, andre giver en flaske før middagsluren... Hvis du vælger at forsøge med en flaske, så skal du være opmærksom på at din mælkemængde kan nedsættes. Hvis du erstatter en amning med en flaske, vil din krop tro, at hun ikke har behov for mælken og det betyder, at din mælkeproduktion vil nedsættes.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Akupunktur
Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.
Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.
Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.