Annonce

Annonce

Svar: Hjææælp, søvn problemer?


6. september 2015

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev, og tak for dine søde ord til mig om brevkassen og mine svar :) Dejligt at høre, at du selv har fået lyst til at skrive - velkommen til!

Jeg kan godt høre, at I har haft en rigtig hård start, og da de første måneder har været fyldt med rigtig meget gråd og usikkerhed, så er det naturligvis klart, at overskuddet lige nu ligger på et minimum... Det lyder rigtig hårdt. Jeg vil naturligvis gerne prøve at hjælpe:)

Med den alder Valdemar har nu, så vil det være rigtig godt, hvis du kan arbejde på at han sover 3 lure dagligt. Det vil sige en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Hvis det er meget svært at få kørt en rytme med 3 lure ind, så prøv med 4 lure i stedet, det er også okay.

Det vil være rigtig godt, hvis mindst en af lurerne varer 1.5 time. Meget gerne middagsluren, altså luren midt på dagen, hvis det kan lade sig gøre. De dage hvor det lykkes er det super dejligt, de dage hvor det ikke lykkes, må du så prøve at tage det roligt og i stedet måske tilbyde ham en ekstra lur i løbet af dagen.

Det kan være rigtig svært for ham at overgive sig til søvnen. Han har en alder nu, hvor han begynder at skelne mere og mere tydeligt mellem om han er hjemme eller ude. Om han er i din favn, fars favn eller i bedstemors favn. Og han vil naturligt søge jer og foretrække jer fremfor andre, ligesom du vil kunne opleve, at han ude let bliver overstimuleret og ekstra ked af det - eller måske ude er rolig, fordi han bliver så overrumlet af stimuli, men hjemme så græder rigtig meget, fordi det alligevel var for meget for ham...

Du skal også være opmærksom på, at han ikke længere er et spædbarn, men nu er en aktiv lille baby. Det betyder, at han nu skal aktiveres lidt mere. Hans vågne perioder skal være aktive perioder, hvor han bruger sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt, så han er mere parat til at sove, når han så bliver puttet. Til gengæld skal du så skærme ham, svøbe ham og hjælpe ham med at koble fra, når det er sovetid, så han hjælpes til at lukke af for verden og alle oplevelserne. Du skal derfor prøve at se hans døgn inddelt i perioder, hvor han er aktiv og oplever og perioder, hvor han skal hjælpes til at sove.

Det betyder også, at det ikke altid er sådan, at et gab betyder, at han skal puttes til at sove. Nogle gange kan et gab også betyde, at han keder sig, har brug for at I skal lege lidt, tumle lidt, pludre lidt. Når han ikke sover særlig længe af gangen og begynder at gabe, så vil du naturligt gå ud fra, at han igen skal sove - og det skal han måske også nogle gange, men andre gange vil det være bedre at du aktiverer ham i stedet for at kæmpe med hans søvn og så putte ham måske 20-30 minutter senere. På den måde kan hans vågne perioder forlænges lidt og hans søvn forhåbentlig blive lidt bedre.

Og så vil det også være rigtig godt, hvis du i en periode kunne prøve at bade ham om dagen, gerne putte et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. Et bad vil aktivere ...


Annonce

... ham både motorisk og mentalt. Efter badet skal han frotteres med håndklædet, smøres med creme, ha ren ble og nattøj på. Så må du gerne svøbe ham og give ham flasken og putte ham.

Det vil være rigtig godt stadig at svøbe ham, så han føler sig omsluttet af et tæppe, en sovepose eller lignende. Du må også gerne putte ham i en vikle, slynge osv. hvis du har en sådan. Hvis han kan sove i din favn, kan det være en god idé at prioritere dette ved bare en af lurene.

Du må også meget gerne lægge dig med ham i dobbeltsengen midt på dagen, give ham flasken imens han ligge tæt med dig og med din nærhed og tætte fysiske kontakt forsøge at få ham til at sove en længere lur.

Du må også gerne give ham flasken direkte i barnevognen, hvis det kan hjælpe ham til at koble fra, spise lidt mere og på den måde falde i søvn...

Du skal ikke være bange for at gøre noget forkert eller komme til at give ham dårlige vaner eller lignende. Det vigtigste er, at I stille og roligt får skabt en rytme med 3 (4) lure dagligt, og at han begynder at falde trygt i søvn.

Mælken skal indgå som en fast del af hans putteritual, så I skal prøve at komme væk fra hans sjatspiseri. Han skal lege, være aktiv, pludre, have skiftet ble, svøbes, have sin flaske og puttes. Sover han pludselig en meget lang lur, så vil han naturligt godt kunne vågne, være sulten og have brug for en flaske igen, og så får han naturligvis det. Men ellers vil det være rigtig godt, hvis du kunne forsøge med en flaske før han puttes.

Jeg synes, at han er lige lille nok til at starte med skemad. Jeg vil anbefale, at du venter ca. 4 uger, før du begynder med det, så hans mave har en chance for at kunne følge med. Det kan dog sagtens være at skemaden på sigt vil hjælpe jer, fordi den er med til at skabe mere rytme. Det betyder, at på sigt, vil det være rigtig godt, at han tilbydes skemad, når han vågner af en lur, sammen med vand af kop og så tilbydes han flaske, som han plejer, før han skal sove næste lur. På den måde vil antallet af flasker og rytmen omkring flasker være, som jeg anbefaler ,at du forsøger at indføre det nu - og så vil skemaden om en månedstid, hvis han er parat der, kommer ud over hans vanlige indtag af mælk.

En rytme for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen: Flaske, sover videre

Kommer op, leger, pludrer

Formiddag: Flaske og puttes til første lur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Læg gerne et bad ind her, så han aktiveres godt

Frokost: Flaske og puttes til næste lur

Kommer op, leger, pludrer

Eftermiddag: Flaske og puttes til dagens 3 lur

Kommer op, leger, pludrer

Aften: Flaske - sover evt. en 4. lur her

Mange børn vil have en vågenperiode om aftenen i denne alder. Mange sover sent og det ændrer sig, når de bliver ældre

Sen aften: Flaske og sover

Midt nat: Flaske og sover

Det vil være normalt at børn i denne alder drikker ca. 7 flasker i døgnet og at mælken som sagt indgår i putteritualet.

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce