Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til afvænning fra natamning


3. september 2015

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Det er dejligt at høre, at det går bedre med øreproblemerne og at væsken sandsynligvis forsvinder, når jeres dreng er kommet sig over sin forkølelse. Han lyder dog til at have ører, der klør og irriterer stadigvæk og det er også meget sandsynligt, at han kan vågne om natten gennem længere tid - selvom væsken er væk. Ikke fordi han har ondt, men fordi han har lært at sove afbrudt og igen og igen er blevet vækket af smertejag. Den erfaring sidder i kroppen, og det tager tid at finde ud af, at han nu godt kan sove uden afbrydelser.

Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på, at han er i separationsfasen og derfor kan søge især mor lidt ekstra lige nu. Det er derfor meget vigtigt, at du ikke afviser ham, skubber ham fra dig, men i stedet forsøger at tanke ham lidt ekstra op, give ham lidt mere nærhed, tæt fysisk kontakt, kysse, kramme osv. Og uden at du dermed får sat antallet af amninger op. Han vil naturligt godt kunne søge brystet ekstra lige nu, fordi han har den alder, han har, og går igennem den store udvikling, som han gør. Men det er vigtigt, at du forsøger at holde fast i at han skal have mange små måltider hele dagen igennem, tilbydes vand af kop og på den måde sikres en stor del af sit væskebehov i dag- og aftentimerne og så lære at sove uden brystet om natten.

De fleste børn vil i 9 måneders alderen have brug for 3 amninger i døgnet og disse tre amninger kan f.eks. ligge før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at du som nu kan amme ham, når han bliver puttet. Amme ham igen sen aften og herefter kan far så godt tage over om natten. I kan altså godt prøve at lade mor sove i et andet rum, så amning ikke er muligt. Jeg vil anbefale at far så lægger sig med jeres søn. Det giver netop mulighed for tæt fysisk kontakt. Han kan putte sig ind til far, kravler lidt rundt på far, myre sig ind i fars brystkasse osv. så han mærker, at far er der 100 pct for ham, men mulighed for amning er der ikke. Hvis han er fyldt godt op med både mælk og godnatgrød før sengetid og er ammet igen sen aften, så behøver han ikke yderligere mælk om natten. Det han søger er trygheden og nærheden og ...


Annonce

... den kan far godt give ham. Og ja - det kan godt tænkes, at han bliver for frustreret, hvis mor er der, fordi mor lugter af mælk og han derfor ikke vil acceptere, at han ikke kan få brystet.. hvis mor ikke er der, så er muligheden ikke til stede...

Du fortæller, at du ammer ham før middagsluren - men ikke før formiddagsluren. Det betyder, at han om dagen faktisk godt kan falde i søvn uden brystet. Det kan være en god idé at holde fast i dette, og så overføre de samme ritualer til hans øvrige putninger - hvis du bruger en klud der dufter af dig, eller triller ham i barnevognen eller lignende, så kan det være en god idé, at du gør det samme til middagsluren. Han må stadig gerne ammes, men det vil være rigtig godt, at han om dagen lærer at overgive sig til søvnen uden at have brystet i munden. Når han kan det om dagen, kan det være lettere også at kunne det aften og nat.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er dog også tænkeligt, at han lige nu godt kan have brug for at falde i søvn i din favn og blive puttet i egen seng, blive ammet igen kl 23 og få lov til at sove videre - så du lige om aftenen ikke skal arbejde på at han skal sove uden bryst og favn, simpelthen for at sikre, at han falder så roligt i søvn som muligt. Men efter amningen sen aften skal far så tage over og mor er der ikke... Normalt ville det anbefales, at du lærer ham at sove uden brystet om aftenen, men det fungerer ikke lige nu og det kan være okay, at han falder i søvn med brystet, hvis han så efterfølgende kan sove uden at vågne og søge brystet igen - og jeg tænker, at det kan være et forsøg værd at få far på banen her.

Det er korrekt, at I sandsynligvis efter 3 nætter vil fornemme en forskel. Ikke at han så sover igennem og ikke vågner, men far vil sandsynligvis fornemme, at lillebror bliver lettere at trøste og berolige, han vil ikke være vågen og vil ikke protesterer så længe, vil stille og roligt acceptere at sove videre med fars trøst og ro. Mærker I ingen ændring efter 3 nætter, så skal far ikke blive ved, så må mor tage over, da det så tydeligt er mor, som han søger.

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham og med projekt "afvænning af natamning":)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce