Svar: Svært at finde søvnen
Kære Skattepigens mor
Tak for dit brev :)
Det lyder som en rigtig god idé, at lade jeres datter falde i søvn i egen seng. Hvis I begynder at vænne hende til at sove i jeres seng, så bliver det naturligt svært at få hende tilbage - og da I skal flytte, hun skal starte i ny vuggestue, skal tilmed være storesøster osv. så vil det være en rigtig god idé, at I lige nu forsøger at holde fast i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt - med mindre altså, at I vælger, at I fremover vil sove 4 i samme værelse:)
De fleste børn vil, når de er 2.5-3 år gamle, begynde at protestere over tremmesengen. Enten vil de ikke ned i sengen eller også forsøger de at kravle over sengen, rejser sig og forsøger at få benet op over kanten. Når det sker, er det en god idé at give barnet en ny seng - lykkes det for hende at kravle over kanten, kan hun komme slemt til skade. Derfor kan det godt være en god idé med en åben seng hos jer - også med den alder jeres datter har - men det afhænger lidt af situationen, for I risikerer naturligt også, at hun vil stige ud af en åben seng og søge jer igen og igen, og tremmesengen kan godt være ekstra tryg for hende.
Da I skal flytte om få uger, vil det være en god idé at overveje om tremmesengen vil give ekstra tryghed det nye sted, så den kan være værd at bibeholde et par måneder endnu - eller om I skal slå to fluer med et smæk og give hende en ny seng, samtidig med at I flytter, for med det samme at få skabt nye søvnvaner og rutiner.
Den åbne seng giver netop mulighed for, at I sætter jer på sengekanten og læser en bog, imens hun så falder i søvn. Det vil være et dejligt og trygt ritual for hende fremover.
I må altså gerne bibeholde rutinen med at læse ...
... godnathistorie, så I sidder og læser lidt højt for hende, imens hun er i jeres favn, flytter hende over i tremmesengen og læser lidt videre, imens hun så ligger stille og lytter. I kan vise hende billeder osv. holde lidt i hånden og hvad hun nu har behov for. Hun skal naturligvis også have sin puttebamse eller lignende hos sig. Så det ritual, I har, naturligt kan flyttes over til den åbne seng hen af vejen.
Når det er sagt, så skal I naturligvis også sikre jer, at hendes puttetidspunkt er rigtigt. Det er vigtigt, at hun ikke puttes hverken for tidligt eller for sent. Det gennemsnitlige søvnbehov for en 2 årig er 13 timer i døgnet. Det kan f.eks. være fordelt sådan, at hun sover to timer til middag og elleve timers nattesøvn. Sover hun længere middagslur, vil nattesøvnen naturligt være kortere.
Det vil være rigtig godt, at hun kommer op til fast tid hver morgen - uanset om det er hverdag eller weekend. Hendes stå op tidspunkt vil naturligt spille ind på hendes middagslur, både tidspunktet for luren og varigheden af luren, og det vil igen påvirke, hvornår hun er parat til at sove om aftenen.
En godnatgrød kan stadig være en rigtig god idé. Det vil sige en aftenrytme, hvor I f.eks. spiser aftensmad kl 18, herefter kommer hun i bad, gøres klar til natten. Tilbydes godnatgrød i køkkenet, evt. sammen med en kop lun mælk. Får børstet tænder og bliver så puttet kl ca 20 og sover til kl 07...
Der er mange andre ting som kan spille ind - og også andre ting, som man kan forsøge, men lige nu tænker jeg, at I skal prøve ikke at ændre alt for meget, fordi I skal flytte om få uger... og så må vi tage tingene, som de kommer til den tid:)
Håber I kan bruge disse tanker lidt videre lige nu :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder