Annonce

Annonce

Svar: Døgnrytme igen


27. august 2015

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sussi

Tak for dit brev :)

Da I har en tidlig søvnrytme hos jer - hvilket betyder, at I står tidligt op og går tidligt i seng, så vil din datter sandsynligvis trives rigtig godt med 3 lure dagligt. Det vil sige, at du skal arbejde på en rytme, hvor hun sover morgenlur, middagslur og en kort lur om eftermiddagen.

Det er super godt, at hendes stå op tidspunkt ligger nogenlunde fast, så dagen starter 05.30-06, ligesom det er rigtig fint, at hun puttes 19.15-19.45. De to yder tidspunkter ligger fast og rytmen i løbet af dagen, altså mellem disse tidspunkter kan godt variere lidt, med den alder hun har, men prøv om du kan forsøge at skabe en rytme med 3 lure.

Det vil være rigtig godt, at du arbejder på at hendes middagslur bliver dagens længste lur og hun må meget gerne sove 1.5 time der. Du må her gerne putte hende i barnevognen og trille hende en tur. Lad hende sidde op, kikke på verden, mærke vinden i ansigtet osv. og læg hende først ned, når hun tydeligt er parat til at sove. Læg evt. mærke til tidspunktet, det kan give dig lidt idé om, hvornår hun mon er parat til at sove middagslur, så du ikke får hende puttet for tidligt, men først der, hvor hun egentlig er parat til at tage en god lang lur:)

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 05.30: Flaske og dagen starter stille og roligt

Morgen 6.30: Havregrød, frugtmos, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop. Da I skal aflevere storebror og da jeres datter sover tidligt, kan det være en god idé at du supplerer hendes morgengrød med frugt og frugtmos og på den måde slår morgenmad og mellemmåltid lidt sammen...

Puttes til dagens første lur måske ca kl 8-8.30. Det afhænger af, hvor tidligt hun er stået op.

(Formiddag 9.30: Frisk blød frugt og frugtmos, vand af kop. Dette kan tilbydes, men kan også springes over, hvis du skønner, at indtaget af mad så bliver for presset i forhold til hendes søvn)

Frokost ...


Annonce

... 10.30-11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur kl ca 12 - det afhænger af, hvad tid hun sov første lur og hvor lang denne lur var. Du må her gerne lægge dig med hende eller trille hende en tur, for på den måde at holde hende sovende og lære hende, at sove en længere lur midt på dagen.

Eftermiddag 14.30: Tilbydes flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Sover dagens 3 lur - har evt. brug for en lille flaske inden og det vil være okay lige nu, hvis det hjælper hende til at sove bare 30 minutter her.

Aften 17.30-18: Familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, sovs. Der skal være moset mad, men mad med mere og mere bid og smag. Udgangspunktet er jeres mad. suppleres med en kartoffelbåd, kogte grøntsager eller lignende i hånden, som hun selv kan sidde og gnave af. Vand af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til natten ca 19.15

Sen aften eller føst på natten 23-01: Flaske, når hun vågner og selv beder om den.

Jeg håber at du kan bruge denne skitsering lidt videre. Mit forslag er altså at holde fast i det I allerede har - et fast stå op tidspunkt, et fast puttetidspunkt og så i løbet af dagen forsøge at skabe en rytme med 3 lure - morgenlur, middagslur og en lur om eftermiddagen. Meget gerrne arbejde på at middagsluren er dagens længste lur.

Når hun vågner, græder og tydeligt ikke virker udhvilet, så må du prøve om du kan få hende videre i søvnen med dine hænder, beroligende ord, trille hende lidt, vugge hende lidt hvor hun ligger eller tage hende op, berolige og betrygge i dine arme og putte hende igen. Så hun får mere end 30 minutters søvn. Men de dage, hvor hun så vågner efter 30 minutter og virker glad og tilfreds, så skal du naturligvis ikke presse hende til at sove mere:)

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce