Svar: Vågner grædende om aftenen/natten
Kære trætte forældre
Tak for jeres brev :)
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter. Det at hun nu er begyndt at gå rundt gør, at hun oplever verden større og oplever flere ting. Alt sanses og fornemmes på en helt ny måde - samtidig med, at hun stadig er så lille, at hun ikke forstår, hvor I er, når I går fra hende. Hun kan ikke forstå, at I er i rummet ved siden af - når hun ikke kan se jer, så føler hun sig forladt og alene. Det er svært at være adskilt fra jer om dagen, når hun er i dagpleje, så forstår hun ikke hvor I går hen, og hun kan ikke forholde sig til tid. Hun ved derfor ikke, hvornår I kommer igen - om I er tilbage om 5 minutter eller om 5 timer…
Alt dette gør, at hun lige nu derfor godt kan være ekstra tryghedssøgende. Hun kan godt klynge sig lidt mere, klamre sig til jer, og mange oplever netop i 13-14 måneders alderen lidt det samme som i separationsfasen, der lå tidligere (omkring 8-9 måneders alderen). Nu hvor hun er 14 måneder, kan man tale om en separation-gentilnærmelsesfase, hvor hun på den ene side vil selv, øver sig i at være på egen hånd, men også klynger sig og viser ekstra stort behov for at have mor og far nær. I kan derfor opleve, at hun klynger sig til jer, står og hiver i jeres bukseben, vil op, vil være på arm, men ligeså snart hun kommer op, så vil hun ned igen…
Mange børn vil i denne alder også kunne gå lidt tilbage i deres udvikling. Fra at have spist med gaffel og mestret flere ting omkring måltidet selv, så kan I pludselig opleve problemer ved middagsboret. Hun vil ikke spise selv, hun vil mades, hun brokker sig, klynger sig også her… alt sammen på grund af den store udvikling, som hun lige nu går igennem.
Og så er natten ofte også urolig. Hun kan både have rigtig svært ved at overgive sig til søvnen. Det er svært at slippe dagen og alle oplevelserne - det er også svært at finde fysisk ro. Det er svært at ligge stille og falde hen. Og når hun endelig sover, så sover hun uroligt. Hun kan ligge og sparke, kaste hovedet fra side til side, småklynke, græde osv. i søvne. Alt sammen fordi hun lige nu drømmer rigtig meget og bearbejder alle dagens oplevelser og adskillelsen fra jer.
Det er rigtig godt, at I prioriterer at give hende nærhed og fysisk kontakt, når hun skal sove. Og det er også helt okay, at du stadig ammer hende, så hun får en lille beroligende tår og derefter kan falde i søvn. Det er dog vigtigt, at hun ikke falder i søvn med brystet i munden, ligesom det vil være rigtig godt, hvis hun ikke falder i søvn i din favn, men enten ligger ved siden af dig eller falder i søvn i sin seng. Det er her super med suttekluden, som hun har taget til sig - hold fast i den:)
Hvis du ligger dig og ammer hende ...
... i din seng om aftenen, så vil det være rigtig godt, hvis du kan nå dertil, hvor hun ammes, slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og sover. Så hun ikke falder i søvn med brystet. Du må her gerne lade hende ligge, naturligvis sikre dig, at hun ikke kan trille ned af sengen - og så kan du flytte hende over i tremmesengen, når du selv går i seng sen aften, hvor hun så kan sove videre.
Du kan også gøre det, at du ammer hende, giver hende puttekluden, flytter hende fra din favn og ned i tremmsengen, står ved hende, holder hænderne på hende osv. og på den måde luller hende i søvn. Og så må I faktisk også gerne indføre en godnathistorie nu - hvis I tænker, at det måske kan få far lidt mere på banen og det kunne være et brugbart ritual fremover. Det lyder som om, at det faktisk går rigtig fint med, at far kan putte, og det må I meget gerne holde fast i. Hun kan således få en tår mælk - enten mælk af kop eller bryst - og så få børstet tænder. Derefter kan far putte hende og sætte sig og læse lidt historie for hende. Det skal være en helt simpel bog, med billeder og korte sætninger, hvor far læser, viser billedet, læser igen osv. Så hun på den måde lærer at falde i søvn med fars beroligende stemme.
En godnatgrød er stadig en rigtig god idé. Den er med til at sikre, at hun ikke vågner om natten fordi hun er sulten. Den skal serveres adskilt fra aftensmaden, så en rytme om aftenen kan se således ud:
Aften 18: Spiser aftensmad
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes godnatgrød ca kl 19.30 - det kan være en havregrød, mysligrød eller lignende, vand eller letmælk af kop. Kan evt. ammes. Får børstet tænder.
Puttes til natten med godnathistorie og sin sutteklud ca 19.45-20…
Prøv om I kan undgå, at hun skal have bryst om natten. Det vil være rigtig godt, hvis i kan berolige og betrygge med nærhed, tæt fysisk kontakt, hænderne på hende, så I hjælper hende til fysisk ro osv. Så I hjælper hende videre i søvnen, men uden at hun pludselig vænnes til at skulle ammes flere gange om natten igen. Hvis hun viser behov for brystet, og det er den eneste måde, hvorpå hun kan sove, og I alle kan få lidt ro, så prøv om det kan lade sig gøre kun at amme hende en gang og afkort amningen så meget som muligt. Så hun evt. ammes lidt aften og sen aften, men derefter ikke resten af natten.
Alternativet kan være, at hun i en periode tilbydes mælk af kop sammen med godnatgrøden og ikke ammes her - men at hun så kan få en lille trøstetår ved brystet i løbet af natten, hvis hun vågner og intet andet dur.
Håber I kan bruge disse tanker lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvorfor jeres datter måske pludselig vågner og virker så ked af det:)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt
Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.
Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.
Som grundudstyr til en nyfødt kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.