Annonce

Annonce

Svar: Creme fraiche til baby på 7 måneder


29. juni 2015

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Benjamins mor

Tak for dit brev :)

Når børn er mellem 0-1 år, så anbefales det, at de tilbydes modermælk eller modermælkserstatning.

Når barnet er 1 år, så kan det tilbydes letmælk og surmælksprodukter af letmælkstypen.

Når barnet er ca. 2 år, kan det gives skummet-, mini- og kærnemælk.

Hvis barnet fra 1 års alderen får et gennemsnitligt mælkeindtag på ca. 350 ml inkl. surmælksprodukter, så får det behovet for kalk osv. rigtig fint dækket. Og indtaget bør ikke overstige 500 ml dagligt.

Derudover gælder, at surmælksprodukter af sødmælkstypen, det vil sige f.eks. sødmælksyoghurt, A38 og tykmælk, kan gives i små mængder (stigende fra 1⁄2 dl til 1 dl) fra 9 måneder, som en del af en varieret overgangskost.

Produkter med højt proteinindhold, det vil sige f.eks. skyr, fromage frais, ymer og ylette, kan tidligst gives, fra barnet er 2 år som en del af en varieret kost. Derudover anbefales det, at mælkeprodukter med frugt- og sukkertilsætning begrænses, da mange af disse indeholder for meget sukker. Det er mere "dessert" end egentlig mad.

Sammensætning af modermælk/modermælkserstatning og så komælk er meget forskellig. Der er især forskelle i proteinindholdet, mineralindholdet og laktoseindholdet. Sødmælk har et meget højt proteinindhold i forhold til modermælk. I modermælk er proteinindholdet f.eks. 0,9 gram pr 100 ml. I sødmælk er proteinindholdet 3.4 gram pr 100 ml.

Proteinet i modermælk består af valleprotein og kasein og en del af valleproteinet er immunglobuliner. Modermælk indeholder derudover essentielle aminosyrer, som barnet ikke selv kan producere, men som det har brug for. Desuden indeholder modermælk oligosakkarider, kortkædede sukkermolekyler, der har betydning for barnets immunforsvar - og sødmælk indeholder f.eks. ikke oligosakkarider. ...


Annonce

... Man kan derfor ikke sammenligne de to mælketyper - og man kan heller ikke sammenligne med modermælkserstatning, der laves med modermælken som baggrund.

Der er ikke "noget galt" med proteinerne i mælkeprodukter, men det er en anden type protein end barnet f.eks. får, når det tilbydes kød. Derudover indeholder kød også jern og er derfor en vigtig kilde til at sikre barnets jernbehov. Der er ikke nogen positive effekter af at give barnet ekstra mange proteiner i overgangsperioden og generelt mangler børn i DK ikke protein. Faktisk er der undersøgelser, som peger på, at for højt et proteinindtag kan medføre overvægt senere i livet, og derfor skal man vente med at introducere komælk til efter 12 måneders alderen - og altså i stedet give modermælkserstatning, hvis barnet ikke ammes.

Modermælk og modermælkserstatning passer i sammensætning til det lille barns behov, og det gør komælk og komælksprodukter ikke. Hvis man vælger at give sit barn f.eks. sødmælk i stedet for modermælk eller modermælkserstatning, så kan det gå ud over barnets trivsel og udvikling. Indholdet af proteiner og mineraler er for højt og jernindholdet for lavt. Samtidig kan komælk nedsætte jernoptagelsen fra andre fødevarer. Derudover er der en risiko for, at sødmælk kan provokere til mikroskopisk tarmblødning… så når du spørger "hvad kan der ske?", så er dette altså svaret:)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis du en gang imellem laver en kartoffelmos til hele familien, og du bruger lidt sødmælk, creme fraiche eller lignende i mosen, så sker der højst sandsynligt ikke noget ved det. Dagligt vil jeg dog ikke anbefale, at du bruger komælk i hans mad, men nu ved du lidt mere om anbefalingerne :)

Jeg håber, at jeg er kommet nogenlunde omkring det hele, og at du hermed er hjulpet lidt videre på vej.

Fortsat god appetit og fortsat god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce