Svar: Bløde plet?
Hej med dig
Det kan man da kalde for et kort og præcist spørgsmål :)
For at det lille barn kan blive født, kan komme igennem fødselsvejen, så er det vigtigt, at barnets kranie kan gi sig. Kraniet består af nogle plader, som kan give sig, skubbe sig lidt i forhold til hinanden, og der hvor kraniepladerne mødes, kommer det du kalder for "den bløde plet". De hedder også kraniefontaneller, og barnet har flere af disse.
Den du taler om, er den store fontanelle, som sidder forrest på hovedet, og som giver et næsten firkantet mellemrum. Den kan føles og se ud som et "hul" ovenpå hovedet, og hos børn ser den ofte lidt forskellig ud. Hos nogle børn er den lille og rund, hos andre mere aflang og stor. Bagerst på barnets hoved mødes kraniepladerne også, og her har barnet også fontaneller. Det samme på siden af hovedet, hvor kraniepladerne også støder sammen.
Den store fontanelle, som sidder forrest på hovedet vokser ofte sammen omkring 1.5 års alderen. Den bagerste fontanelle og de to små forreste sidefontaneller vokser sammen i løbet af barnets første levemåneder. De bagerste sidefontaneller vokser sammen i løbet af ...
... ca. 1 år. Det er således den "store bløde plet", som vokser sidst sammen.
De første 12 måneder vokser hjernen rigtig meget og barnets hovedomkreds vokser med ca. 12 centimeter. Det er en stor vækst og derfor er det vigtigt at hovedet er eftergiveligt og i stand til at give plads til den voksende hjerne. De første 3 måneder vokser hjernen ca 6 cm (altså ud af de samlede 12 cm det første år). Det er vigtigt at kraniet ikke lukker sig for tidligt, netop fordi der skal være plads til at hjernen kan vokse.
Fontanellerne er dækket af en meget stærk hinde og det er ikke farligt at røre ved dem. Derfor kan man sagtens kærtegne sit barn på hovedet, vaske barnets hår, rede hår osv. uden at være bekymret for fontanellerne. Man vil ofte også kunne se pulsslag under fontanellen og det er helt normalt.
Førhen i tiden sagde man, at man ikke måtte røre barnets bløde punkt, da det kunne være farligt. Det kan det nok også, hvis man stikker sine fingre dybt ind i hullet, men behandler man barnet helt normalt, så er der altså ingen problemer med at røre ved fontanellen.
Håber dette svarer på dit spørgsmål :)
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.