Svar: Hænder nede i underbukserne
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at I accepterer at jeres dreng har en seksualitet og nyder at røre ved sig selv. Det er ikke en seksualitet, som hos voksne, men det er en fornemmelse af sin krop, og at det kan være dejligt at røre ved sig selv. Derfor er det som udgangspunkt rigtig fint, at I indtil nu har forsøgt at reagere med et "tag lige hænderne ud af underbukserne" og i øvrigt forsøgt ikke at gøre et større nummer ud af det.
Som du så fint beskriver, så er han ikke særlig bevidst omkring det, og gør det blot, fordi han kan, og fordi det føles rart. Det han nu skal lære er, at det er noget han kan gøre i enrum. Hvis han gerne vil røre ved sig selv, så kan han gøre det på sit værelse og ikke ved middagsbordet, eller hvor der er andre mennesker. I princippet er det lidt som med andre regler, at han f.eks. heller ikke må sidde og pille sig i næsen eller må sidde og prutte, når I sidder ved bordet, så må han heller ikke pille sig forneden. Det er okay, at han kan have lyst til det, men så skal han gøre det på værelset ...
... eller ude på toilettet…
Med den alder han har, kan du evt. også læse historier for ham om kroppen og hvordan kroppen fungerer. Der findes gode børnebøger, som viser hvordan vi ser ud både udenpå og indeni og som kan være udgangspunkt for en god snak. Prøv at høre på biblioteket. I den forbindelse kan du tale med ham om, at det er helt okay, at man synes det er rart, at røre ved sig selv, men at man ikke gør det sammen med andre. Du kan også forklare ham, at du vil huske ham på det, når det sker at han kommer til det og I kan lave en aftale om, at du på den måde vil hjælpe ham med at huske det.
Ikke gøre et stort nummer ud af det, tage det stille og roligt som du allerede gør. Når og hvis det så sker, så blot gøre ham opmærksom på, at hænderne skal op af underbukserne, nogle gange vil det måske være nok at du blot kikker på ham, andre gange skal du måske sige "det ser ud som om at du har brug for at være lidt alene lige nu" eller lignende. Det afhænger helt af situationen.
Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
Viden om børn:
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.