Svar: Vågner pludselig mange gange om natten
Kære Maries mor
Tak for dit brev :)
Når børn vågner med gråd, skrig og virker utrøstelige, så er det altid en god idé at tjekke deres ører. Jeres datter behøver ikke have feber, men kan godt have væske i ørerne… måske har hun været forkølet…
Væske i ørerne kan vise sig ved at afbryde søvnen. Hvis hun har væske i ørerne, så vil trykket i øret øges, når hun ligger ned, og det giver jagende smerter. Derfor vil hun vågne, græde, virke til at have ondt, når hun har sovet lidt tid. Når I så tager hende op, trøster og beroliger, så falder trykket i øret og smerten bliver mindre eller holder op, så putter I hende igen og hun sover videre, men igen så øges trykket, fordi hun ligger ned, og derfor vågner hun så igen med ny gråd eller skrig…
Det kan også skyldes tandfrembrud. Lige i de 1-2 døgn, hvor tænderne arbejder sig igennem gummerne, vil man også kunne opleve, at børn vågner med gråd og generelt sover meget uroligt.
Og så kan det naturligvis også skyldes, at der udviklingsmæssigt sker rigtig meget med hende lige nu. Det kan være det, at hun lige nu udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt. Hun oplever verden større, suger til sig af indtryk, og alt hvad hun oplever om dagen skal bearbejdes, når hun sover - det giver ekstra stor drømmeaktivitet og derfor uro og nogle gange gråd om natten. Faktisk kan børn i denne alder også ligge og småpludre eller grine i søvne, fordi de ...
... bearbejder dagens oplevelser, når de sover.
Motorisk sker der også rigtig meget med hende. Hun triller omkring, hun drejer om sin egen akse, kryber, får fat i sine fødder, sparker med benene, bruger sin krop langt mere bevidst. Og det betyder, at hun om natten får sig lagt i stillinger, som hun endnu ikke mestrer at komme væk fra. Hun får sig skubbet op i et hjørne af sengen eller triller om på maven og kan ikke finde ud af at komme videre om på siden eller på ryggen, - og derfor græder hun, protesterer hun i søvne, fordi hun har brug for din hjælp til at skifte stilling, brug for at du lige lægger hende i en rar stilling igen, giver hende dynen på, som hun har fået sparket af osv. Selvom hun motorisk er rigtig god og bevæger sig meget, så er det naturligt svært for hende om natten og derfor kan hun vågne og virke meget ked af det, indtil du hjælper hende videre med dine hænder, beroligende ord, kærtegn og stillingsskift.
Med hensyn til væskebehov, så har hun brug for 110 ml pr kg hun vejer. Det betyder at når hun vejer 7.5 kg, så er hendes væskebehov 825 ml i døgnet. Dette behov vil ofte blive dækket, hvis du ammer hende 4 gange dagligt og derudover tilbyder hende vand af kop til alle måltider og som tørstslukker imellem måltiderne. Det lyder derfor som om at jeres datter får sit behov fint dækket:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.