Annonce

Annonce

Svar: Søvn og flaske


3. juni 2015

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M

Tak for dit brev :)

Jeg anbefaler normalt ikke at man fortynder modermælkserstatning… men derimod at du skærer mængden af mælk ned, så han får mindre og mindre. Og det er dette jeg vil anbefale dig at gøre.

Det er ikke et spørgsmål om, at din dreng nu skal have vand i stedet. Det er et spørgsmål om, at han nu lærer at sove uden at få en masse væske i maven. Derfor skal mængden af mælk skrues langsomt ned, så han får mindre og mindre af gangen. Det betyder, at hvis du lige nu giver ham 120 ml, så skærer du ned til 100 ml, så 80, så 60 og så måske går over til at give ham mælk af en kop i stedet. Så han en overgang stadig får lidt mælk, men ikke længere af flasken.

Derudover vil det være rigtig godt, at du sikrer ham lidt ekstra mæthed og ro i maven ved at tilbyde ham en godnatgrød. Den skal være en del af hans putteritual og serveres lige før han skal sove. Han kan altså sidde ved middagsbordet og spise sin grød, få lidt lun mælk af en kop og derefter få børstet tænder og så skal han sove. Lige nu får han så også flasken, men den trappes mere og mere ud.

Samtidig med at du putter ham, så indfører du et ritual, hvor du læser historie. Han ligger i sin seng, du viser ham billeder, læser højt osv. så det er trygt og dejligt at skulle sove. Han må også meget gerne have en putteklud, godnatbamse osv. Hvis han ikke forstår at det er sovetid og tror at I skal lege, så putter du ham måske lidt for tidligt - prøv at putte ham en halv time senere og se om det vil gøre en forskel. Et bad om aftenen, efter aftensmaden, kan også være med til at give fysisk ro - hvis badet ligger godt en time før han puttes. Det vil sige at en aftenrytme kan se således ud:

Aften 18: Aftensmad, familiemad, børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand af ...


Annonce

... kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød ved middagsbordet ca. 19.45, lidt lun mælk af en kop. Får børstet tænder.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Puttes i seng med godnathistorie, bamse, du sidder der, læser, holder i hånden osv. ca. kl 20, når han tydeligt viser sig parat til at sove.

Det er altid bedst, hvis du gradvist kan stoppe flasken og få et andet nyt og bedre ritual introduceret. Så det nye ritual tager mere og mere over og flasken bliver mindre og mindre interessant. Det er aldrig et spørgsmål om at fjerne det trygge og nære fra ham, men handler i stedet om, at give ham noget nyt, som er ligeså trygt og dejligt. At lave en kold tyrker, betyder at du fjerner flasken uden at give ham noget igen, uden at erstatte med et nyt tryghedsgivende ritual. Og et eller andet sted er det jo ikke helt fair, da du jo selv har introduceret flasken for ham og lært ham, at det er sådan hans ritual skal være… Derfor er det bedst, hvis han kan være med i beslutningen og processen om, at flasken skal stoppes...

Men hvis alt dette ikke virker, så kan det være nødvendigt, at du gør kort proces og slutter flasken - jeg har tidligere skrevet til dig om at introducere begrebet "slut", og det skal du indføre nu. Du skal vise ham, at flasken er i stykker, at den ikke dur mere, at den ikke virker - og sige slut. Du må smide flaskesutterne ud, og du må lade være med at købe nye - og så skal du naturligvis være der for ham, når han bliver ked af det. Tilbyde ham lidt at drikke, hvis han er tørstig, sidde med ham, trøste og berolige, hjælpe ham med at acceptere det. Rumme det og være der, omsorgsfuld og nærværende. Han skal måske undvære sin flaske, men han skal ikke undvære sin mor, sin bamse, sin godnathistorie, sin tryghed, ro og nærhed…

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce