Annonce

Annonce

Svar: Lære at sove selv i egen seng


20. maj 2015

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maries mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som en god idé, at I lærer Marie at sove i sin seng, så hun ikke kun kan sove i sin barnevogn - selvom det naturligvis er skønt, at hun sover så godt der og kan sove uanset om I er hjemme eller ude.

Måske skal I bare tage beslutningen om at "det er nu" og så putte hende i sengen. Selvom sengen kan se stor ud, så er hun efterhånden ved at være en fysisk større og stærkere pige og mange børn vil faktisk nyde den lidt større seng, fordi det giver dem mulighed for at skifte stilling under søvn. Hun vil således kunne trille omkring, sparke lidt med fødderne og finde en stilling, som er rar for hende at sove i og det kan godt tænkes, at hun vil nyde dette - det behøver således ikke være et problem at putte hende i egen seng.

Du kan amme hende og putte hende fra din favn lige der, hvor hun næsten sover, men ikke sover helt. I stedet for at trille hende, som du gør med barnevognen, så kan du stå ved hende, holde dine hænder på hendes krop og vugge hende stille imens hun ligger ned. På den måde kan du lulle hende i søvn, der hvor du ønsker hun skal sove.

Du kan også købe brio bedrockers, som giver dig mulighed for at vippe sengen lidt og på den måde lulle hende ind i søvnen med lidt af den bevægelse, som hun er vant til.

Nogle forældre gør det, at de tager barnevognskassen af, folder kalechen ned og sætter kassen tremmesengen. Så har hun stadig barnevognen omkring sig, men vænner sig til sengen og rummet på en anden måde og herefter puttes hun så direkte i tremmesengen. Det kan I naturligvis også forsøge, men jeg tror faktisk ikke det er nødvendigt… Umiddelbart tænker jeg, at I skal tage beslutningen om at hun puttes i sin seng:)

Og så vil jeg også lige nævne, at jeres datter bør få flere ...


Annonce

... måltider nu, hvor hun er 6.5 måned gammel. Hendes indtag af skemad skal sættes lidt op og mit forslag til en dagsplan lavet ud fra jeres angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 06: ammes og sover lidt videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.45: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl 9 og sover som nu til ca. 11

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød, fisk, ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 14, som nu


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Ammes også gerne stadig om eftermiddagen og får måske en lille ekstra lur først på aftenen - det lyder som om at hun stadig har brug for dette, men måske vil den stille og roligt kunne undværes og i stedet vil hun måske gå tidligere i seng:)

Aften 19: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 21-21.30

Nat 03: Ammes og sover videre

Det kan godt være at hun i løbet af den næste måneds tid vil begynde at ændre lidt rytme, så hun måske sover lidt kortere formiddagslur og sover lidt tidligere middagslur, ligesom hun sandsynligvis vil begynde at springe 3. lur over. Det vil betyde, at hun f.eks. puttes til natten kl ca 20 og derfor får brug for mælk sen aften omkring kl 23-24 - så hendes længste søvnstræk derfor kommer til at ligge mellem midnat og næste morgen tidlig. Det er altså tænkeligt, at hun på sigt vil trives med en rytme, hvor hun ammes sen aften, springer amningen kl 03/04 over og så ammes igen kl ca. 06…

Jeg håber, du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce