Svar: Må vuggestuen godt nægte at smøre solcreme på?
Hej med dig
Tak for dit spørgsmål :)
Jeg er som udgangspunkt helt enig med dig i, at børn bør smøres med solcreme hjemmefra, og de bør også smøres ind i solcreme, når de er i daginstitution. Børn bør som udgangspunkt ikke undgå solen, men skal lære at være i solen med sund fornuft. Det anbefales, at børn ikke er ude mellem kl 12-15, hvor mange børn ofte alligevel sover middagslur.
Sundhedsstyrelsen og Kræftens bekæmpelse har lavet nogle anbefalinger omkring dette:
Hvis børn er ude midt på dagen, så skal de være i skygge. Der bør derfor opsættes solsejl eller parasoller, så børnene kan søge skygge.
Børn bør derudover være beskyttet af tøj, solhat og en solcreme, der er parfumefri og miljømærket, f.eks. svanemærket eller blomstermærket. Børn bør smøres med solcreme, der hvor tøjet ikke dækker.
Solkampagnen "skru ned for solen" opfordrer daginstitutioner til at smøre børnene mindst én gang om dagen før børnene skal ud og lege udendørs.
Sundhedstyrelsen skriver direkte: "Børnene skal smøres med solcreme ...
... når UV-indekset er 3 eller mere, og når børnene skal være udenfor i mere end ca. ½ time.
Det anbefales, at børnene smøres én gang dagligt med solcreme af pædagogerne umiddelbart inden de skal udenfor. På den måde sikres det, at alle børn bliver smurt. Børnene skal smøres i rigelig mængde solcreme, der hvor tøjet ikke dækker. Genindsmøring bør ske, hvis børnene har badet eller svedt meget". Citat fra "Om solbeskyttelse i daginstitutioner, SST. 20 maj. 2014".
Jo tidligere børn udsættes for UV-stråling og solskoldninger, jo større risiko vil der være for at udvikle hudkræft senere hen. Når sundhedsstyrelsen laver anbefalinger, så er det naturligt anbefalinger - det betyder at man anbefaler at institutioner følger dette, men det er ikke en "lov". Dit spørgsmål "må vuggestuen nægte at smøre solcreme på?" - må vurderes juridisk. Som udgangspunkt bør de dog følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger.
Måske er det noget, I skal tage op på et forældremøde.. :)
Jeg sender dig Sundhedsstyrelsens anbefalinger i en separat email :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Hoppegynge
Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.
De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.