Annonce

Annonce

Svar: Må vuggestuen godt nægte at smøre solcreme på?


14. maj 2015

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Tak for dit spørgsmål :)

Jeg er som udgangspunkt helt enig med dig i, at børn bør smøres med solcreme hjemmefra, og de bør også smøres ind i solcreme, når de er i daginstitution. Børn bør som udgangspunkt ikke undgå solen, men skal lære at være i solen med sund fornuft. Det anbefales, at børn ikke er ude mellem kl 12-15, hvor mange børn ofte alligevel sover middagslur.

Sundhedsstyrelsen og Kræftens bekæmpelse har lavet nogle anbefalinger omkring dette:

Hvis børn er ude midt på dagen, så skal de være i skygge. Der bør derfor opsættes solsejl eller parasoller, så børnene kan søge skygge.

Børn bør derudover være beskyttet af tøj, solhat og en solcreme, der er parfumefri og miljømærket, f.eks. svanemærket eller blomstermærket. Børn bør smøres med solcreme, der hvor tøjet ikke dækker.

Solkampagnen "skru ned for solen" opfordrer daginstitutioner til at smøre børnene mindst én gang om dagen før børnene skal ud og lege udendørs.

Sundhedstyrelsen skriver direkte: "Børnene skal smøres med solcreme ...


Annonce

... når UV-indekset er 3 eller mere, og når børnene skal være udenfor i mere end ca. ½ time.
Det anbefales, at børnene smøres én gang dagligt med solcreme af pædagogerne umiddelbart inden de skal udenfor. På den måde sikres det, at alle børn bliver smurt. Børnene skal smøres i rigelig mængde solcreme, der hvor tøjet ikke dækker. Genindsmøring bør ske, hvis børnene har badet eller svedt meget". Citat fra "Om solbeskyttelse i daginstitutioner, SST. 20 maj. 2014".

Jo tidligere børn udsættes for UV-stråling og solskoldninger, jo større risiko vil der være for at udvikle hudkræft senere hen. Når sundhedsstyrelsen laver anbefalinger, så er det naturligt anbefalinger - det betyder at man anbefaler at institutioner følger dette, men det er ikke en "lov". Dit spørgsmål "må vuggestuen nægte at smøre solcreme på?" - må vurderes juridisk. Som udgangspunkt bør de dog følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Måske er det noget, I skal tage op på et forældremøde.. :)

Jeg sender dig Sundhedsstyrelsens anbefalinger i en separat email :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce