Annonce

Annonce

Svar: Flaske om natten - 13 mdr.


13. maj 2015

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Milles mor

Tak for dit brev :)

Det anbefales, at du trapper helt ud af flaskerne, nu hvor Mille er fyldt et år. Hun har ernæringsmæssigt ikke længere brug for flasken, men kan spise almindelig varieret mad. Hun kan drikke af en kop og derigennem få sit behov for væske tilstrækkeligt dækket, og flasken bør derfor stoppes nu eller i løbet af de næste par måneder.

Du spørger, om hun bare skal have lov til at være barn og få den flaske, som hun så tydeligt gerne vil have … du skal her tænke på hendes tænder. Der er i mælkesukker i erstatningen, og når hun tilbydes en flaske om aftenen eller om natten, så får hun ikke børstet tænder efterfølgende. Det betyder, at der ligger mælkesukker omkring tænderne, og der er dermed grobund for huller. I udlandet taler man blandt andet om "baby bottle tooth decay" og "childhood caries" - der kan være rigtig mange grunde til at børn får huller i tænderne, men flaske om natten kan være en af årsagerne. Værst er det dog, hvis barnet får lov til selv at ligge og holde flasken om natten og derfor kan ligge og drikke lidt mælk hele natten igennem…:)

Det er rigtig godt, at du giver din datter en godnatgrød om aftenen, som en fast del af hendes putteritual. Grøden ligger godt i maven og det bør være en lidt grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Hvis du vælger at give hende frugt, så bør dette være banan, da netop banan også indeholder tryptofan, som medvirker til en god søvn - men en masse anden frugt om aftenen vil ikke have samme effekt. En frugtgrød med mælk kan næsten have modsatte effekt, så en grovere grød vil være det bedste valg.

Det vil også være rigtig godt, at du nu forsøger at indføre en ...


Annonce

... puttebamse, putteklud eller lignende, som hun kan putte sig med, berolige og betrygge sig selv med, når hun vågner om natten. Hun skal have den som en fast følgesvende, der er med hende uanset om hun er hjemme eller ude, og hun skal have den i løbet af dagen og også om aftenen, når hun puttes - og så skal den være der om natten. Det skal være hendes nye substitut for både flasken og dig.

En godnathistorie kan på samme måde introduceres nu og blive en ny fast del af hendes putteritual, så hun stille og roligt lærer at falde i søvn netop med historie, puttebamse, klud osv. og uden flasken. Det er altså meningen, at du skal forsøge at sætte et nyt ritual igang, som stille og roligt vil fylde mere og mere og på sigt erstatte flasken. Du skal altså ikke fjerne flasken, det trygge og nære, uden at tilbyde noget andet som på sigt er lige så godt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og samtidig med at et nyt ritual kommer ind, så skal du trappe ud af mængden af mælk i flasken, så hun får mindre og mindre. I stedet for at få 200 ml, så tilbydes hun 180 ml, så 160, 140, 120, 100 osv. indtil hun ikke længere behøver flasken. I en overgang kan hun måske få lidt mælk af en kop samtidig med at du læser historie, men stille og roligt får hun mælken sammen med sin godnatgrød, får børstet tænder, bliver puttet med historie, bamse osv. som hun plejer. Alt er altså som det plejer at være, men flasken og behovet for mælk er gradvist trappet ud.

I første omgang vil det være godt at du trapper flasken om natten ud, så hun lærer at sove uden mælk her og stille og roligt skal putteritualet om aftenen ændres, nyt sættes i stedet og flasken også trappes ud her.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce