Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke have sutteflaske


11. maj 2015

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Du fortæller, at din dreng er disponeret for allergi, og at I derforh har givet ham speciel erstatning - det er rigtig fint og som det skal være:) Dette anbefales dog kun de første 4 måneder, herefter kan han få almindelig modermælkserstatning, med mindre han har mælkeallergi.

Jeg har lidt på fornemmelsen, at jeres dreng måske er kørt lidt træt i flasken på grund af smagen. Modermælkserstatning med højt hydrolyserede proteiner smager meget syrligt… Nan HA, som I nu er gået over til smager langt bedre, men måske vil han sætte pris på at I køber f.eks. NAN Pro i stedet, som er en helt almindelig erstatning… I kan naturligvis også købe erstatning fra en anden producent, for at se om han bedre vil kunne lide dette. De smager alle sammen lidt forskelligt:)

Derudover fortæller du, at du bruger mme i hans grød og mos - og det skal du også, det er vigtigt at du laver grød og mos på denne måde - MEN igen så kommer maden meget hurtigt til at smage af erstatning og med den alder han har, så skal han have mere rigtig mad og mad, som I voksne også spiser - og hvis han ikke har mælkeallergi, så er der ingen problemer i at tilbyde ham samme mad, som I andre får. Du skal således væk fra at lave retter til ham, men i stedet lave familiemad, hvor I allesammen kan spise det samme.

Han kan få alle retter nu, børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, lasagne (kød eller lakselasagne), frikadeller (kød eller fiskedeller), laks bagt i ovnen, rødspættefilet, farsbrød, hamburgerryg, kylling… Hvad I nu får at spise og naturligvis serveret på en måde, hvor han kan kapere det.

AFføring i en konsistens som modellervoks lyder helt okay, men han skal ikke have afføring 8-10 gange dagligt. Jeg tænker dog, at hvis du begynder at servere mere rigtig mad for ham, så vil hans afføringsmønster også ændre sig:)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, - det kan være smøreost, leverpostej, sildepostej, torskerogn, makrel osv. Suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk - det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være mos fra glas. Vand af kop.

Flaske med mme og puttes til middagslur. Hvis han ikke vil have flaske, kan du tilbyde ham lidt mme af en kop i stedet og hvis han heller ikke vil have dette, så må du give ham vand.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion frugtgrød med lidt mme på, så han får lidt ekstra mme den vej igennem:) Vand af kop.

Aften 18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter med kød, ...


Annonce

... fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Maden skal smage af noget. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød - det kan være en øllebrød, flerkornsgrød eller mysligrød, vand af kop.

Tilbydes flaske - og hvis han stadig afviser denne kan du tilbyde mme af kop samme med grøden og putte ham uden flaske. Puttes til natten ca kl 20

Sen aften eller først på natten 23-01: Tilbydes flaske, hvis han bare sover og klarer sig fint uden, så er det helt okay, så lad ham sove:)

Som du kan se, så er der i min plan kun grød to gange dagligt - om morgenen og som godnatgrød. Derudover mere rigtig mad, med med mere bid, kød, fisk, grøntsager osv. Og her er udgangspunktet jeres mad.

Det betyder at der indgår mme i den grød, som han tilbydes morgen og aften, ligesom han også kan tilbydes flaske eller mme af kop 2-3 gange dagligt - men til alle måltider tilbydes han vand som tørstslukker og hans mad tager udgangspunkt i jeres mad og indeholder derfor ikke mme - og har derfor også en helt anden smag.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det kan godt være, at hans lyst til flaske vil øges, så han igen får lyst til og behov for sin flaske, når han har spist mere rigtig mad hele dagen og om aftenen får et rigtigt aftenmåltid - og derefter tilbydes flaske. Det kan også være, at han nu bare har sagt helt fra overfor flasken og det er helt okay.

Hans behov for jern kan du dække ved at bruge mme hans grød to gange dagligt og ved at tilbyde ham mme af kop 2-3 gange dagligt. Derudover dækkes det ved at give ham kød, fisk, grøntsager osv. så han spiser så varieret som muligt.

Hans behov for kalk dækkes på samme måde netop ved at bruge mme i grøden og tilbyde ham så varieret en kost som muligt. Derudover kan du give ham ost - smøreost og ostestænger, som han kan gumle sig igennem. Du kan også tilbyde ham lidt tykmælk - max 100 ml dagligt. med lidt revne æbler, banan, frugtmos eller lignende. Alternativt kan du bruge de 100 ml komælk til at tilbyde lidt sovs og dermed mere og mere af jeres mad:)

Du skal ikke være så bange for, at han ikke bliver tilstrækkeligt dækket, hvis du følger ovenstående plan, så burde det kunne lykkes - og det er som sagt rigtig godt, at du tilbyder ham vand til måltiderne, så han også lærer at drikke vand. Det er også vigtigt for, at han får væske nok:)

Hvis det virker helt umuligt for dig at sikre hans behov for mælk (kalk osv.), så kan du naturligvis tale med jeres læge om, hvorvidt du skal tilbyde ham et dagligt kalktilskud. Det vil dog ofte ikke være nødvendigt, hvis han spiser varieret og du netop bruge mme i grøden, tilbyder ham ost, sovs osv..

Håber du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro:)

Fortsat held og lykke - og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce