Svar: Projekt sutafvænning går ikke særlig godt
Kære Helle
Tak for dit brev :)
Det vil være rigtig godt, hvis din datter ikke har sut i munden hele tiden. Det er helt naturligt, at hun er glad for sin sut, har brug for den, når hun skal sove, er træt, har brug for lidt trøst og tryghed - hun er knap 2 år gammel, så at have behov for sutten er naturligt. MEN en sut i munden hele dagen, vil naturligt kunne påvirke hendes sproglige udvikling, ligesom det også vil kunne påvirke hendes tandstilling og medføre suttebid.
Når hun har sut i munden, så er hun nødt til at holde munden lukket omkring sutten, for ikke at tabe sutten. Det vil naturligt gøre det svært for hende at tale, det bliver svært at forme lyde med tungen i munden, når sutten er der. Hun kan også få problemer med savl og ekstra meget mundvand, hvilket også kan påvirke hendes tale og sproglige udvikling…
Du skal naturligvis altid anerkende hendes "ked af det hed" og frustration. Hun skal have lov til at udtrykke sine følelser - men det vil være rigtig godt, hvis du i løbet af dagen kan trøste med knus, kram, kys, kærtegn, snak, afledning osv. i stedet for at bruge sutten.
Det kan også være en god ...
... idé, at du, når hun taler med dig, beder hende om at tage sutten ud af munden, så du kan høre og forstå, hvad hun siger. "Tag sutten ud, skat" og når hun så har sagt, hvad hun vil sige, så kan hun putte sutten i munden igen. Nogle gange kan det på den måde lykkes at komme lidt væk fra sutten, fordi hun selv er med til at tage den ind og ud af munden, hun styrer selv processen, føler sig inddraget.
Og når det så er sagt, så er hun jo stadig en meget lille pige, og det anbefales, at børn fravænnes sutten i 3 års alderen. Et evt. suttebid vil ofte rette sig, hvis sutten fjernes der. Men det kan tandlægen vurdere.
Der er altid en risiko for, at hun vil begynde at sutte på finger, hvis man fjerner sutten for hurtigt - og sutten er langt at foretrække fremfor tommelfingeren. Det er derfor altid en balance mellem at sikre hendes behov for tryghed og behov for at sutte, uden at få forstærket lysten for meget og uden at hun så begynder at stille sit suttebehov på fingeren i stedet… Ikke nogen let balance at finde, men hun er som sagt stadig en meget lille pige på knap 2 år…
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger