Annonce

Annonce

Svar: Søvn og amning - 12 måneder


29. april 2015

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og hvor dejligt at du skriver :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig…

For det første - din dreng får alt for meget mælk. Han skal ikke have mælk af flaske (og det er derfor rigtig godt, at du netop er stoppet med dette), han skal heller ikke have mælk af kop lige nu - men i stedet drikke vand. Du ammer så meget, at hans indtag af mælk naturligt fjerner pladsen for den rigtig mad.

Det vil naturligt hjælpe, at han nu er begyndt i vuggestue og derfor ikke kan ammes om dagen. Men hvis han ammes tidlig morgen, nogle gange eftermiddag, aften og nat, så vil han heller ikke have appetit til at spise rigtig mad, når han er i vuggestue. Det er derfor vigtigt, at du generelt får skruet ned for antallet af amninger og tilbyder vand af kop til alle måltider og som tørstslukker derimellem.

Du skriver, at du gerne vil bibeholde amning et par gange - mit forslag til være, at du lige nu ammer ham før han puttes til natten, men derudover skal du forsøge at undvære amning. At fjerne amning helt, kan være rigtig svært, netop fordi han jo vil søge dig ekstra og have brug for den ekstra nærhed og tætte kontakt, fordi I jo nu er adskilt i dagtimerne. Så at skulle stoppe med amning samtidig med, at han starter i vuggestue lyder rigtig hårdt for ham, det synes jeg er synd. Har han brug for en ekstra amning, så må han godt få det - du skal så overveje, om den ligger bedst, når I mødes om eftermiddagen. Det kan være en dejlig måde at mødes på, når I har været adskilt. Eller om den vil ligge bedre sen aften, hvorefter han så ikke ammes mere resten af natten. Mit forslag vil umiddelbart være sen aften.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.

Afleveres i vuggestue (han kan også afleveres før formiddagsmåltidet og få dette måltid i vuggestuen i stedet)

Puttes til formiddagslur og skal IKKE ammes eller have flaske først, men får sit mellemmåltid.

Frokost 11-11.30: Rugbrød med forskellige smørbart pålæg og meget gerne kogte grøntsager, kogte pastaskruer eller lignende. Må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med lidt revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, ovnbagt laks, frikadeller, rødspættefilet osv. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød, - en grovere grød som havregrød, flerkornsgrød, mysligrød eller lignende. Vand af kop. Får børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - du kan prøve at amme ham ...


Annonce

... fra begge bryster, for at se om du på den måde kan fylde ham lidt ekstra op.

Sen aften eller først på natten 23-01: Kan evt. ammes, hvis du ikke kan få ham til at sove uden, men så vidt muligt skal amningen undværes indtil næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød…

Jeg kan læse ud af dit brev, at du er klar til at der skal ske en ændring, og det er rigtig godt og vigtigt. Du er nødt til at beslutte dig for, at nu skal der skæres ned for amningen, og der skal mere rigtig mad indenbords. Det er vigtigt, at han kan falde i søvn uden brystet, det er også rigtig synd, hvis han i vuggestuen ikke kan sove, fordi han savner brystet og har det som et fast ritual, det kan han jo ikke få der.. Det er synd for den lille dreng, det er synd for dem, som skal passe ham, og som ikke kan trøste ham, det er svært for dig at holde til alle de amninger om natten, det påvirker også jeres to andre børn, din mand osv. så for alles skyld er det vigtigt, at han nu får nogle nye rutiner:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Du kan ikke regne med, at han vil sige fra over for brystet, med den alder han har. Han er helt bevidst om brystet og ved, hvordan han får fat i det og han vil naturligt ikke acceptere, at du pludselig ikke ammer ham. Han vil protestere og blive ked af det. Du skal prøve at tilbyde ham alternativer - ikke mælk, for det er ikke mere mælk han skal have - men vand af kop, at blive taget op, holdt om, trøstet, beroliget, give ham nærhed osv. I løbet af morgenen, dagen, eftermiddagen, aftenen aflede ham med mad, lege, sjov og underholdning, så han glemmer, at han efterspørger brystet og stille og roligt kommer væk fra at skulle have brystet.

Du er nødt til at sove med en t-shirt på, så han ikke kan tage brystet selv. Det er dig der styrer, hvor meget og hvornår han får brystet. Hvis han om natten er ulykkelig og kun kan trøstes med brystet, så må du give ham det, men må så afkorte amningen mere og mere, så han får trøst og ikke fyldes med mælk og i takt med at madindtaget om dagen så skrues op, så skulle behov for mælk om natten gerne blive sat ned…. Tingene hænger jo sammen, og det er den balance du skal finde - at hans indtag af mad skal sættes op, og han skal drikke mere vand af kop, for at få skruet ned for amningerne om natten, samtidig med, at du er nødt til at skrue ned for mælkeindtaget om natten, for at han har appetit til maden om dagen…. Det er svært, jeg ved det godt.

Nogle gange kan det være nødvendigt at far tager over. Du kan f.eks. amme jeres dreng seng aften og herefter kan far så putte med ham i dobbeltsengen og du kan sove et andet sted. Far kan give masser af nærhed, tæt fysisk kontakt osv. men kan af gode grunde ikke amme og det kan være nødvendigt på denne måde at få ham væk fra brystet om natten….

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke med det hele:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce