Brev:
8 mdr og vågner mange gange om natten
Kære Helen
Tak for en god brevkasse, som jeg tit har fundet gode svar i. Jeg har også læst dine bøger om mad og søvn. Men nu har jeg dog brug for nogle råd i forhold til vores datter og hendes søvn om natten. Der er flere ting i det, men overordnet set, handler det om at det måske er ved at være tid til at afvænne natamningerne, men det handler også om at vi gerne vil lære hende at falde i søvn i sin seng og ikke gå rundt og vugge hende.
Vores dejlige datter er 8 måneder og har altid været en utrolig glad og nem pige. Hun har aldrig grædt særlig meget og slet ikke om natten. Indtil hun var ca. 6 mdr. Sov hun fint om natten. Nogle perioder sov hun fra midnat til næste morgen tidlig og andre perioder vågnede hun lidt mere om natten og blev ammet videre i søvn. Hun har altid sovet i sin egen seng i vores soveværelse.
Men de sidste to måneder er det bare blevet værre og værre. Hun er begyndt at vågne flere gange om natten og også vågne med gråd, hvilket hun ellers ikke har gjort før. Efter hun fik tænder ville hun ikke bruge sut mere, den har ellers været god til at lulle hende videre i søvn. Nogle gange har jeg haft held til at tage hende op og hun faldt i søvn ved at jeg vuggede hende, men på det sidste kan hun kun falde til ro med mit bryst i munden. Hun har lige været syg med feber og slem forkølelse, og det har selvfølgelig heller ikke gjort det bedre. De sidste mange uger er hun vågnet hver/hver anden time og været ked af det. Jeg forsøger altid først at nusse hende lidt og putte dynen om hende, give hende bamsen og se om hun vil falde til ro sådan, men det er faktisk aldrig lykkes. Hun bliver bare mere og mere vred og ked af det. Så tager jeg hende op og går lidt rundt med hende og vugger hende, hun vrider sig tit og græder og der går lidt inden hun falder til ro, nogle gange lang tid. Nogle gange falder hun i søvn, men lige så snart jeg lægger hende i hendes seng, vågner hun og græder. Efter et par forsøg på den måde, giver jeg tit op og ammer hende fordi jeg efterhånden er så træt. Det sidste stykke tid har jeg til sidst lagt mig i sengen med hende og ammet hende og så sover hun videre der. Nogle nætter sover hun bedre sådan, andre er det endnu værre. ...
...
Når hun bliver puttet om aftenen falder hun ofte i søvn ved brystet og jeg kan ofte lægge hende i seng uden problemer. Hvis hun ikke falder i søvn, går jeg rundt og vugger hende.
Vi kunne godt tænke os at hun med tiden kunne falde i søvn om aftenen i hendes seng mens vi sidder ved siden af. Hun er efterhånden tung at gå rundt med, selvom hun er en lille pige på bare knap 7 kg. Vi har prøvet et par gange det sidste stykke tid, hvor det nogle gange har været hendes far der sidder hos hende, men det har resulteret i skrig og skrål (også selvom det er mig). Når vi nusser hende eller lægger en hånd på hendes mave skubber hun den væk og bliver nærmest irriteret, så det er svært at berolige hende. Jeg ved godt at meget af dette nok er aldersbetinget og måske har noget med separationsfasen at gøre, hun er meget morsyg for tiden, men jeg er snart så træt og trænger til at få mere end to timers søvn ad gangen.
Det skal siges at hun er en meget kvik pige, der følger med i alt og suger alt til sig, hun er lige begyndt at møve sig fremad og øver sig i at komme på alle fire.
Hun har altid været meget lydfølsom og vågner ofte når vi går i seng og når vi vender os i løbet af natten. Vi har derfor delt soveværelset op i to og sat en skillevæg op, der er dog stadig åbent i mellem de to rum og hun vågner stadig tit når vi går i seng. Vi har mulighed for at give hende eget værelse, men har ikke ville gøre det før jeg var mere sikker på, at hun sov om natten og ikke skulle have mælk. Men hvad tænker du? Kunne det være en ide at rykke hende ind på værelset nu?
Det blev en lang smøre, men har efterhånden gået og tænkt længe over det hele og ved virkelig ikke hvad jeg skal stille op. Derfor er mine spørgsmål til dig:
Er det en god ide at stoppe natamningerne nu og i så fald, hvordan?
Hvordan lærer vi hende at falde i søvn i sin seng? Og er det realistisk nu oveni separationsfasen?
Hvis hun bliver meget ked af det i forbindelse med putning og ammestop, kan det så påvirke hende negativt og give en form for traume?
Skal hun på eget værelse nu?
Hvordan skal vi gå frem? Går ud fra at det hele er for meget på en gang.
Glæder mig til at høre dit svar.
Med venlig hilsen
Stine
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
Viden om børn:
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S