Annonce

Annonce

Svar: Amning efter reglerne er lavet om


18. april 2015

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor til tre snoaber

Tak for dit brev - det lyder som om, at det går rigtig godt hos jer, dejligt! :)

Sundhedsstyrelsen har ikke ændret i anbefalingerne omkring amning. Det anbefales stadig, at du ammer fuldt indtil ca. 6 måneder og ammer delvist indtil 12 måneders alderen eller så længe mor og barn trives med det.

Det anbefales, at du bruger modermælk eller modermælkserstatning i grød og mos, og hvis du vælger at stoppe amning før din dreng er 1 år, så bør du tilbyde ham modermælkserstatning. Han bør ikke tilbydes sødmælk eller komælksprodukter før 12 måneders alderen. Dog kan han fra 9-12 måneder få mellem 50-100 ml komælk i døgnet, men det er ikke noget han skal have - det skal han derimod modermælk og modermælkserstatning.

Du skriver, at du ønsker at trappe ud af amning om et par uger. Hvis du vælger at trappe ud af amning nu, hvor din dreng ikke er ældre, så vil jeg anbefale, at du giver ham flaske med modermælkserstatning. Dette både for at sikre ham de næringsstoffer, der er i erstatningen, men også for at sikre at hans væskebehov bliver tilstrækkeligt dækket. Selvom du ikke synes, at han spiser særligt længe hos dig, så får han højst sandsynligt en del mælk, og det løber hurtigt til ham. Børn i din drengs alder vil ofte drikke 800-900 ml mælk og derudover spise skemad flere gange dagligt, samt drikke vand af kop.

Hvis jeg skal sætte antal amninger/flaske på alder, så vil det se således ud:

6 måneder: Ammes (eller får flaske) 6 gange i døgnet - tidlig morgen, før formiddagslur, før middagslur, eftermiddag, aften og sen aften.

7 måneder: Ammes (eller får flaske) 4 gange i døgnet - tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften.

8-9 måneder: Ammes (eller får flaske) 3 gange i døgnet - før middagslur, aften og sen aften.

10-12 måneder: Ammes (eller får flaske) 2 ...


Annonce

... gange i døgnet - før middagslur og aften eller aften og sen aften.

Ud over at du skal amme ham eller give ham flaske disse gange dagligt, så skal han tilbydes varieret kost, så hans næringstoffer og behov for jern sikres netop gennem kosten.

Jern gennem kosten sikrer du ved at give ham hjemmelavet grød lavet med forskellige typer af gryn og mel og modermælkserstatning – og variere med jernberigede færdiglavede grødprodukter. Du må meget gerne tilbydes frugt til grøden. Frugt indeholder C-vitamin, som fremmer optagelsen af jern.

Fra 6 måneders alderen skal du tilsætte forskellige typer kød og fisk i grøntsagsmosen og brug evt. jernholdig modermælkserstatning i mosen. I takt med at han kan spise mad med mere bid, øges mængden af kød og fisk i mosen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Fra ca. 8 måneder, vil de fleste børn kunne spise brødhapsere og her tilbydes pålæg af kød, fisk og grøntsager. I begyndelsen kan det være en fordel med smørbart pålæg. Lav gerne pålæg selv og brug også gerne rester fra aftensmaden, da det nedsætter mængden af salt.

Det lyder som om, at din dreng er rigtig godt igang med mad med bid og er rigtig god til at tygge - det er super dejligt. Prøv dog stadig at tilbyde ham grød og mos, for på den måde at øge hans indtag ekstra og vær opmærksom på, at du med fordel kan bruge f.eks. grøntsagsmos som smørbart pålæg på brødhapsere og på den måde få mere variation i ham og samtidig også sikre ham mere mad:)

Om ca. 14 dage udkommer en helt revideret udgave af "Helens bog om børn og mad", som følger Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger. I den kan du finde dagsplaner osv. som giver et indblik i, hvordan du bedst muligt skruer dagen sammen, så din dreng får både den mad og den mælk, han har behov for:)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

- Og rigtig god ferie! Håber I får en dejlig tur:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce