Annonce

Annonce

Svar: Fravænne amning nat


12. marts 2015

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Det lyder ganske rigtigt, at du nu skal have skruet mængden af mælk ned, for at få øget din drengs appetit og lyst til mere rigtig mad. Og jeg vil anbefale at du nu ammer ham 4 gange i døgnet - han er en fysisk stor dreng og har naturligt brug for amningen og den væske han får via brystet - men fire amninger vil dække hans behov fint.

Jeg vil anbefale at du lægger de fire amninger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Det vil sige at lige nu skal du ikke længere amme kl 02 og kl 8. Disse to amninger forsvinder helt. Derudover skal han ikke længere ammes to gange om aftenen - han skal ammes, når han puttes og sen aften, men ikke også ammes kl 18.30. Han skal spise mos:)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes - da du nu ikke længere skal amme ham kl 02, vil han måske melde sig lidt før han plejer tidlig morgen, og det er okay.

Morgen 7.30: Havregrød eller øllebrød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca kl 9 uden at blive ammet først. Mellemmåltidet erstatter amningen. I stedet for at amme ham, kan du sætte ham i barnevognen og trille ham en tur. Han må gerne sidde og kikke på verden og så kan du lægge ham ned at sove, når han virker parat.

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød/fisk, det kan være hjemmelavet eller købt mos. Han suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden. Naturligvis under opsyn og ekstra obs på grund af hans tænder. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13.30 som nu

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød/fisk. Udgangspuntet er mere og mere jeres mad, almindelige børnevenlige retter som smager af noget f.eks. boller i karry. Han må også gerne få kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende at gumle på selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. kl 20

Sen aften 23-24: Ammes. Prøv at amme ham fra begge bryster for at se om du så kan fylde ham så meget op, at han ikke behøver brystet igen kl 02, men kan sove videre uden og først blive ammet ca 04/05…

Mad i hånden er vigtigt. Det appellerer til hans lyst til at smage og prøve at spise selv og giver ham samtidig fornemmelsen for at det nu er spisetid, ligesom det også styrker ham mundmotorisk. Som du nævner, så er han egentlig ret glad for at spise, når maden først kommer ind i munden, men hans indtag af mælk gør at han ikke føler den store sult. Ved at lægge amningerne tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften, giver du netop plads til mere rigtig mad i maven.

Når han skal passes til maj, så kan den der passer ham ...


Annonce

... tilbyde ham modermælkserstatning af en kop før han puttes til middagslur og du kan bibeholde amningerne aften og sen aften. Stille og roligt omkring 10 måneders alderen vil amningen tidlig morgen trappes ud, så han til den tid netop kun ammes aften og sen aften og i øvrigt spiser familiemad i løbet af dagen…

Hvis han har meget svært ved at undvære amningen kl 02, så kan du også vælge at bibeholde denne i stedet for at amme ham kl 04/05. Du må altså også godt vælge at fjerne den tidlige morgenamning. I stedet for at amme ham her, kan det være nødvendigt at du står tidligt op med ham, at I leger og tumler lidt osv. Det vil i givet fald stadig være godt, at du giver ham morgengrød til fast tid f.eks. ikke tidligere end kl 07 - med mindre at I fremover regner med at I skal meget tidligt op og han skal lære at spise før…

Når han skal spise, så sæt ham i den høje stol og start gerne med lidt mad i hånden - og følg så efter med lidt skemad. Lige nu skal du ikke fokusere på mængden, men mere på, at han skal lære at det er spisetid, begynde at føle sig parat, vide hvad der skal ske osv. Så rutinerne, de faste spisetider osv. vil være rigtig godt, samtidig med at du skære ned i antallet af amninger:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Hvis han om natten bliver helt ulykkelig og kun vil brystet, så kan du være nødt til at give ham det. MEN det er her så vigtigt, at du forsøger at afkorte amningen mere og mere, så han ikke fyldes med mælk, men kun trøstes. Det betyder at du giver ham brystet, men stille og roligt trækker du brystet til dig. Forsøger igen og igen at lirke brystvorten ud af munden på ham, så han får mindre og mindre mælk. I starten vil han søge brystet igen og så giver du ham det, lader ham die lidt og når der så er ro på ham, så lirker du igen brystet ud af munden på ham. Du skal sandsynligvis gøre det flere gange til at begynde med, men stille og roligt lærer han at falde i søvn uden at han har dit bryst i munden.

Samtidig med at du lirker brystet ud af munden på ham, så skal du stadig have ham ved siden af dig. Du ligger ned og ammer og han får på den måde masser af nærhed, du kan kærtegne ham, holde ham i hånden, lægge hånden på hans hofte og vugge ham lidt imens han ligger ved siden af dig, så han hele tiden mærker at du er der, men så det er brystet, der fjernes mere og mere igen og igen. Og stille og roligt vil du så kunne berolige ham netop med dine hænder og kærtegn og uden at han behøver brystet.

Det kan være en fordel at koble hans seng til din seng. Fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen. Naturligvis sikre, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Og så kan han ligge i egen seng, men stadig med dig ved siden af sig. Du kan berolige ham med dine hænder og nærhed, men uden at han behøver at få mælk.

Jeg håber, du kan bruge ovenstående tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce