Annonce

Annonce

Svar: Mange opvågninger med intens gråd


5. marts 2015

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stine

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt du skriver og reagerer på din datters gråd - for gråd betyder altid noget og det er vigtigt at forsøge at finde forklaring på, hvorfor jeres datter pludselig græder, som hun gør. Og forklaringerne kan være mange:

Måske er hun ved at blive syg? Måske har hun ondt for tænder? Måske er hun ekstra sulten og har brug for mere mad? Måske drømmer hun ekstra meget lige nu fordi hun udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt? Måske trænger hun bare til at mærke dig?…

Ofte er man nødt til at bruge udelukkelsesmetoden, for at finde ud af, hvorfor hun græder - og det lyder som om at du allerede er igang med det. Du har forsøge at lade hende ligge, at tage hende op, er begyndt med skemad, tilbyder hende flaske, forsøger med brystet…

Det kan være en rigtig god idé at få hendes ører tjekket ved lægen. Du kan også tale med lægen om, hvorvidt det vil være relevant at tjekke hendes urin, måske hun har blære betændelse… Kan hun have ondt i maven, ondt i hoved, nakke og skuldre… Det vil være rigtig fint at lægen lige gennemgår hende, for at udelukke at gråden skyldes noget fysiologisk.

Hvis ikke dette er tilfældet, så skyldes det sandsynligvis den store udviking hun går igennem rent mentalt. Hun skelner tydeligt om I er hjemme eller ude, om hun er i favn hos dig eller en fremmed. Hun oplever verden større, oplever rummet hun er i, folk, ting I kører forbi, når I triller med barnevognen osv. Hun suger indtryk til sig og alt, hvad hun oplever, skal bearbejdes om natten, når hun sover. Alt bliver ...


Annonce

... bearbejdet i drømme og derfor vil hun lige nu kunne græde og klynke i drømme, ligesom hun faktisk også vil kunne ligge og pludre og grine i drømme.

Hun er også motorisk godt igang nu - hun søver sig i at trille fra mave til ryg og tilbage igen, hun øver sig i at krybe over gulvet, få fat i sine tæer osv. Og den motoriske uro om dagen giver også stor uro om natten. Hu får sig ofte lagt i stillinger, imens hun sover, som hun endnu ikke selv kan finde ud af at flytte sig fra. Måske sparker hun dynen af og har brug for din hjælp til at komme om på den anden side og få dynen på igen. Det er altså til en vis grad almindeligt at børn i denne alder sover uroligt og kan græde om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Måske skal I prøve at skære lidt ned for aktiviterne om dagen i en periode, så der er færre oplevelse at bearbejde om natten. Det kan nogle gange hjælpe… Det vil om natten være godt, at du forsøger at hjælpe hende med stillingsskift, beroligende hænder, kærtegn osv. men forsøger ikke at tilbyde bryst i munden igen og igen eller tager hende op og går rundt med hende i armene i længere tid - det er vigtigt, at I ikke får skabt en vane, hvor hun tror at hun skal ammes eller vugges hele natten, for at kunne sove… så du skal hjælpe hende, reagere og trøste hende, men prøve at gøre det med så lidt aktivitet fra din side som muligt.

Læs i øvrigt gerne min bog "Helens bog om gråd og trøst". I den finder du mange forlag til, hvorfor børn i forskellige aldre græder og hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dem videre:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce