Svar: Sunde madvaner
Kære frustrerede mor
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at I lader jeres datter følge af børnelægen, så der lige bliver fulgt lidt ekstra op på hende. Hun har altid været en fysisk stor pige, og det kan sagtens være, at det blot er sådan hun er, men det er rigtig fint lige at holde lidt øje med hende. Mit umiddelbare skøn er, at hun naturligvis ligger i den høje ende, men det lyder som om, at hun faktisk har taget lidt mindre på i takt med at hun er vokset i længden, så det lyder som om, at kurven begynder at falde lidt… har jeg ret? Hvis det er tilfældet, så går det jo den rigtige vej:)
Det er super at hun stort set aldrig sidder stille. Netop bevægelse er ud over kosten rigtig vigtigt, så det er dejligt, at hun er glad for at bruge sig selv motorisk og det skal I naturligvis bakke op om:)
Men nu til dit egentlige spørgsmål - mellemmåltider:
Med den alder hun har, må hun faktisk gerne få lidt råkost som f.eks. en gulerodssalat. Du skal rive guleroden på den fine side af råskostjernet, du kan evt. komme lidt meget fint hakket spidskål i, og også gerne lidt revet æble. Du kan tilsætte ananas eller lidt appelsinstykker eller hælde lidt appelsinsaft over. Det vil være fint at give hende dette som mellemmåltid om eftermiddagen. Det giver lidt til den søde tand, samtidig med at hun får lidt grønt.
Nogle børn har også glæde af at få lidt grøntsager osv. som en juice. Efter devisen "drik dine grøntsager". Det kræver en saftpresser, men så kan du mixe forskellige grøntsager og frugter og et lille glas om eftermiddagen kan både hun og I drikke. I weekenden, kan I også bruge det om formiddagen.
Det du skal være opmærksom på er ...
... syreindholdet. Hun bør ikke gå og nippe af det over længere tid og det kan være en idé at tilsætte lidt A38 for at neutralisere syren lidt, for at skåne hendes fine tænder.
Skal det være noget mere mættende, kan du bage f.eks. havregrynsboller lavet med vand, A38 og lidt olie:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.
Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.
De smager super godt og I kan alle spise dem - og så kan de også fryses. I kan undvære smør på dem og i stedet komme lidt frugtmos eller syltetøj direkte på…
Frisk frugt og bær er også altid en mulighed. Det er sundere end tørret frugt og du undgår at det klistrer til hendes tænder. Frugt skåret i mundrette stykker eller en skål med lidt forskellige bær kan være et stort hit - og så får man lidt samme fornemmelse, som når man sidder og fisker slik op af slikskålen, her er det bare frugt og bær, som fiskes op…
Du kan også lave æblechips selv. Hvor du fjerner stilken og kernehuset i midten, men lader æblet være med skræl. Vask æblet godt! Skær æblet i tynde skiver og læg skiverne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved ca 120 grader (varmluft) i ca. 2 timer til de er sprøde og gyldne. Det kunne måske være et alternativ der, hvor andre giver figenstang og rosiner…
Håber du kan bruge disse idéer lidt videre :)
Fortsat held og lykke og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.