Svar: Vitaminpiller - 15 mdr.
Hej med dig
Børn kan tilbydes vitaminpiller fra de er ca. 18 måneder gamle, men det er ikke noget de "skal" have.
Det anbefales, at børn tillbydes D-vitamin dagligt fra de er 2 uger til de er 2 år. D-vitamin gives som dråber indtil barnet kan tygge en vitaminpille, så kan man vælge at gå over til at give en multivitaminpille dagligt. Det er vigtigt, at barnet ikke får både dråber og vitaminpille.
Det anbefales, at børn tilbydes jerntilskud dagligt fra de er 6 måneder til de er 12 måneder - med mindre de får mindst 400 ml jernberiget modermælkserstatning i døgnet.
For børn født før tid og børn med særlige behov, gælder andre anbefalinger.
I 2012 lavede TÆNK en test af vitaminpiller til børn og gjorde i den forbindelse opmærksom på, at børn kunne risikere at få for mange vitaminer og mineraler. Der er risiko for at børn får en overdosering. Derfor er det vigtigt, at man ikke ukritisk tilbyder sit barn vitaminer og mineraler - de fleste børn vil, hvis de spiser en almindelig sund og varieret kost, få deres behov tilstrækkeligt dækket. Det betyder, at hvis ens barn spiser kød, fisk, grøntsager, æg, drikker mælk og spiser mælkeprodukter, spiser brød, gryn osv. – altså hvis dit barn spiser lidt fra alle fødevaregrupper, så vil dit barn naturligt få de vitaminer og mineraler, som barnet har behov for. Børn i Danmark skal spise meget ensidigt, ...
... for ikke at være dækket ind via deres kost.
Hvis man vælger at supplere barnets kost med en vitaminpille, så bør man vælge et produkt, som overholder retningslinjerne for anbefalet dagligt tilførsel (ADT). Det er grænseværdierne for, hvor meget børn kan tåle. Tallene er baseret på, hvad børn samlet bør indtage af næringsstoffer – både gennem deres daglige indtag af mad og indtag af et evt. tilskud.
I testen som TÆNK lavede i 2012 var konklusionen at børnevitaminpiller købt i helsekostbutikker og internethandler, med få undtagelser indeholdt de højeste mængder af næringsstoffer. Vitaminpiller købt i Matas, Apoteket og supermarkeder, indeholder også høje mængder, men mindre end de alternative. Hvordan det ser ud i dag, ved jeg desværre ikke.
Når og hvis du starter med en vitaminpille, så vil jeg anbefale at du vælger en tyggetablet, som kan knækkes over i kvarte, netop for at sikre, at hun ikke får den galt i halsen.
Med hensyn til amning og vitaminpiller, så er det rigtigt, at brystmælk har mange gode egenskaber - men man skal huske på, at jo mere man ammer, jo mere tager mælken også pladsen op for den egentlige mad, og der er således en risiko for, at barnet spiser mere ensidigt og ikke spiser nok. Et barn på jeres datters alder bør spise varieret, så hun dækkes gennem kosten:)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!