Annonce

Annonce

Svar: Spiser småt og sover dårligt II


14. februar 2015

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne uddybe :)

Når du ammer din datter om aftenen, så kan du forsøge at amme hende af to omgange, for at se om du derved kan få hende fyldt ekstra op og således undgå, at hun vågner efter 30-60 minutter og søger brystet igen.

Det betyder i praksis, at du skal forsøge at lægge en skifting ind mellem amningen om aftenen, så du ammer hende fra det ene bryst, skifter hende, så hun vågner lidt op til dåd, og så ammer du hende fra modsatte bryst, før du putter hende til natten. Ved at gøre det på denne måde, så kan man nogle gange undgå at hun vågner og søger brystet igen, men i stedet falder i dybere søvn og sover et længere søvnstræk, for hun så vågner igen.

Virker det ikke, så er der intet i vejen for, at du ammer hende en ekstra gang i løbet af aftenen, det er bedre at du ammer hende der og at hun så begynder at kunne sove uden brystet midt nat:) Mange børn vil faktisk i denne alder kunne virke lidt ekstra brystsøgende om aftenen og det er helt okay, når bare de så sover godt om natten. Du har naturligvis ret i at det er dejligt, hvis de kan sove fra kl 19.30-24 uden mad, men det er trods alt rarest for alle, hvis de kan sove fra kl 24 til 05/06 uden mad:)

Hvis det lige nu virker at du ammer hende kl 22, fordi du går i seng der, og hun herefter så sover godt, så gør du bare det. Du skal ikke sætte vækkeuret til. Nogle gange kan det også være, at hun ikke er parat til at blive ammet allerede kl 22, hvis du går i seng der, så går du bare i seng og så vil hun måske vågne og melde ...


Annonce

... sig selv senere, hvor du så må tage hende op, amme hende og putte hende igen. Hun vil netop kunne spise mere eller mindre i søvne og du kan også selv sove videre.

Som det er hos jer lige nu, så lyder det som om at hun allerede ammes omkring kl 19 og så er det ofte passende, at hun ammes kl 22 - et længere søvnstræk kan du ikke regne med at hun tager. Hvis hun tilmed melder sig igen kl 20.30 og amme der, så kan du naturligt ikke amme hende igen kl 22, så går du bare i seng og sover - og så må du amme hende, når hun først på natten viser behov.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Tommelfingerreglen er at hun nu vil trives med 4 amninger og at de ligger hensigtsmæssigt tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Men om det lige er kl 05 eller 06, kl 13 eller 14, kl 19 eller 20, 23-24 osv. det betyder ikke så meget. Det vigtigste er at I trives med rytmen begge to:) Og at du lige nu forsøger at gøre det samme hver dag, så rytmen stille og roligt etableres:)

Hvis din datter kan sove igennem fra kl 22 til kl 04, så er det super flot - det svarer jo til at hun sover fra 24 til 06 og mere kan man ikke forlange:) Og hun kender jo ikke klokken, så du gør det, som fungerer bedst. Det kan så nogle gange betyde, at hun har brug for en lille ekstra amning tidlig morgen og det må hun også gerne få, men her må du så prøve ikke at amme så meget, at det tager pladsen væk fra morgengrøden… og stille og roligt vil hun så kunne blive ammet f.eks. kl 04 og så starte dagen med grød, uden at få mælk tidlig morgen.

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce