Annonce

Annonce

Svar: Drømmeflaske


13. januar 2015

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sandra

Tak for dit brev :)

En drømmeflaske er betegnelsen for flasken, der ligger før midnat. Det vil sige at barnet ofte ammes eller får flaske, før det puttes til natten og så igen før midnat og herefter sover barnet uden mælk til næste morgen tidlig.

Da jeres datter nu er knap 10 måneder gammel, vil hun have behov for 2 amninger eller flasker i døgnet. De kan meget fint ligge aften og sen aften, men kan faktisk også ligge før middagsluren og aften, og man behøver således ikke nødvendigvis give mælk sen aften, det afhænger helt af, hvordan barnet trives bedst.

Med den alder jeres datter har, behøver hun heller ikke få flaske. Du skal medtænke, at hun jo skal af med flasken igen. Hun har behov for 2 amninger 10-12 måneders alderen, men hvis du gerne vi stoppe med at amme og give flaske i stedet, er det naturligvis helt okay. Hun bør så tilbydes 2 flasker, ligesom hvis du ammede hende.

Du efterspørger en opskrift… Hun bør få helt almindelig modermælkserstatning i flasken. Det kan du købe i butikkerne. Du kan købe type 2 eller 3 - der står aldersangivelser på pakkerne. Hvis erstatningen er jernberiget, og hun får 400 ml dagligt (200 ml i hver flaske), så behøver du ikke tilbyde hende jerndråber.

Du kan også vælge at tilbyde hende vælling. Det kan du også købe færdigt, så det blot skal blandes med vand. Vælling kan du dog også lave selv:

2 dl vand
2 tsk. majsstivelse (fx maizena)
eller 1½ spsk. hirseflager, ris- eller majsmel
4-6 mål modermælkserstatningspulver (afhængig af mærke).

Vand og stivelse (mel/flager) piskes sammen og bringes i kog under piskning. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det småkoge - hirseflager og ris- og majsvælling i 5-10 minutter, majsstivelsesvælling ca. 1 minut. Afkøles lidt før modermælkserstatningspulveret tilsættes - og ...


Annonce

... vællingen piskes sammen.

I stedet for modermælkserstatning kan du også bruge udmalket modermælk. Her skal du bruge tilsvarende mængde mælk, som der bruges vand/pulver i ovenstående opskrift - altså godt 2 dl. udmalket modermælk.

Med den alder din datter har, vil jeg umiddelbart anbefale dig, at du introducerer en godnatgrød i stedet for at give hende vælling. Og så kan hun få en flaske eller blive ammet før natten.

En aftenrytme kunne se således ud:

Aften 18: I spiser aftensmad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Almindelige børnevenlige retter. Der skal være mad i stykkere og også moset mad, samt mad, som hun kan sidde med i hånden. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt i håndklædet, smøres med creme osv. og gøres klar til natten.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Tilbydes godnatgrød - det kan være en havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød, vand eller sødmælk af kop. Får børstet tænder. Her er klokken ca. 19.45.

Ammes eller tilbydes en flaske med modermælkserstatning og puttes herefter til natten ca kl 20.

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske med almindelig modermælkserstatning/tilskudsblanding, det der kaldes et drømmemåltid. Og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød.

Omkring 12 måneders alderen trappes normalt ud af drømmeflasken eller drømmemåltidet omkring midnat. Amningen eller flasken før hun puttes til natten bibeholdes lidt endnu. Hvis du fortsat ammer her, så kan du bibeholde denne amning, så længe du og din datter synes om det. Hvis du giver flaske her, så skal denne stille og roligt trappes ud, så hun ikke længere får mælk på denne måde. I stedet kan hun så få et nyt ritual med puttebamse, godnatsang, godnathistorie…

Flaske bør trappes ud og stoppe helt mellem 12-18 måneder.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce