Svar: Urolig ved putning
Hej med dig
Tak for dit brev og fine beskrivelse af din lille dreng :)
Du har helt ret - det er den store udvikling, som han går igennem lige nu, der spiller ind på hans søvn. Både hans evne til at overgive sig til søvnen og også hans evne til at sove roligt, når han først sover.
Det er super dejligt at høre, at han er så godt igang motorisk. Skønt at han nu rejser sig og går ved tingene, går med sin gåvogn osv. Det er skønt! Det giver dog en stor motorisk uro, når han skal sove. Han har rigtig svært ved at slappe af i kroppen, har svært ved at ligge stille, det er som om at ben og arme skal være igang hele tiden og det er derfor han har svært ved at finde fysisk ro. Samtidig øver han sig også, når han skal sove og sengen er et godt sted at øve sig. Den faste plane madras og tremmerne er et godt sted at øve sig.
Og så oplever han jo også verden større nu og får langt flere input end tidligere. Der sker rigtig meget og det er naturligt svært at skulle koble fra, sige farvel til dagen og alle oplevelserne og derfor ekstra svært at skulle sove. Og når han så endelig sover, så skal alle oplevelserne bearbejdes og derfor drømmer han lige nu også ekstra meget og sover af den grund, så også ekstra uroligt…
På mange måder er det altså helt naturligt at søvnen lige nu giver udfordringer og et eller andet sted, så arbejder tiden for jer. ...
... Når det er sagt, så er det dog en god idé at holde fast i de gode søvnrutiner, som I allerede har - at han f.eks. får aftenbad, godnatgrød, puttes i seng med sin flaske, at I sidder der, holder hænderne på ham, beroliger og betrygger og lærer ham fortsat at sove i egen seng - og at I f.eks. ikke begynder at gå rundt med ham osv. om aftenen, men holder fast i at han naturligt godt kan sove, hvor han er og som han plejer.
Juniordyne anbefales normalt først fra 1 års alderen, men hvis han er en fysisk stor dreng, så vil han måske kunne have glæde af en større dyne nu. Den vil lægge sig omkring ham på en anden måde og kan hjælpe til større fysisk ro.
Nattøj i uld kan nogle gange hjælpe. Hvis han tumler meget rundt, så kommer han til at svede. Ulden vil suge sveden og samtidig gøre, at han føler sig tør og varm. Det kan hjælpe til en bedre søvn.
Nogle gange vil han have brug for at tumle lidt rundt selv, uden at du behøver at sidde hos ham. På den måde kan han komme af med lidt overskudsenergi og efter 15-20 minutter er han så måske klar til at sove. Her kan I så sidde hos ham, hjælpe med beroligende hænder på kroppen, synge godnatsang eller lignende. Andre gange vil han blive oprigtigt ked af det, hvis I prøver at gå og er det tilfældet skal I naturligvis blive siddende:)
Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.