Annonce

Annonce

Svar: Jerntilskud til mælkedranker?


9. november 2014

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Bobbies mor

Tak for dit brev:)

Som udgangspunkt skal man ikke tilbyde barnet jern, hvis det tilbydes jernberiget modermælkserstatning og får mindst 400 ml mme dagligt. MEN, når der er tale om mælkedrankere, så er situationen lidt en anden.

Mælkedrankere er børn, der er så glade for at drikke mælk, at de drikker sig mætte i mælken og derfor ikke har appetit til anden mad. Hvis det står på over længere tid, så kan barnet få jernmangel på grund af den ensidige kost.

Din dreng er 8 måneder gammel og er en fysisk stor dreng og mælk vil naturligt stadig udgøre en stor del af hans indtag. Det er helt passende i forhold til hans alder og hans fysiske størrelse, at han får ca. 3 flasker i døgnet og en mængde som svarer til f.eks. 600 ml. Nogle dage får han mere, og måske kan du begynde at tilbyde ham mere vand i stedet, så hans indtag af mælk ikke øges, men stille og roligt sættes ned. Når han bliver 10 måneder vil det ofte være passende med 2 flasker i døgnet, svarende til ca 400 ml.

Når det er sagt, så har jeres dreng jo også mælkeallergi og tilbydes derfor ikke surmælksprodukter eller lignende, så får han nogle gange lidt ekstra mælk på flaske, så vil det også være helt okay. Jeg synes derfor ikke det lyder problematisk, hvis han lige nu nogle gange når op på knap 700 ml ligesom han i 10-12 måneders alderen godt på nå op på 500 ml mme i døgnet.

At han ikke er den store kødspiser behøver ikke have noget med hans mælkeindtag at gøre - og det lyder som om at han de fleste dage spiser fint og spiser varieret. Du skal naurligvis prøve at lægge de tre flasker på tidspunkter, som ikke påvirker hans indtag af mere varieret kost og jeg anbefaler at de tre flasker ligger inden middagslur, aften og sen aften.

En dagplan kan se ...


Annonce

... således ud:

Morgen: Havregrød med frugt, vand af kop.

Formiddag: Bananpandekage, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur (uden flaske)

Frokost: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med stykker af frikadelle, fiskedelle, godt kogte pastaskruer, kogte grøntsager osv. Må også meget gerne stadig få grøntsagsmos, hvis du kan få ham til at spise det. Brug også gerne grøntsagsmos som smørbart pålæg, for at få lidt ekstra i ham på den måde. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: Frisk frugt, frugtmos, ½ bolle med plantemargarine (uden mælk), vand af kop.

Aften: Pasta med kødsovs eller andre børnevenlige retter, hvor udgangspunktet er den mad som I andre spiser. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød, vand af kop.

Flaske og puttes til natten.

Sen aften: Flaske og sover derefter uden mælk til næste morgen tidlig

Jern findes også i brød, gryn og kartofler. En grov grød om morgenen og som godnatgrød, er derfor også en god kilde til jern. Indmad indeholder også jern og her er det rigtig fint med leverpostej:) Kød, fjerkræ og fisk er også gode kilder til jern og du må gerne give ham forskelligt kød og fiskepålæg. Og så har de grønne grøntsager som spinat, grønkål, bønner, ærter og broccoli og et fint indhold af jern og det må han også rigtig gerne få.

Mit råd til dig lige nu vil altså være, at du forsøger at holde hans indtag af mme på mellem 600-700 ml i døgnet, lægger flaskerne før middagslur, aften og sen aften og forsøger at tilbyde så varieret en kost i løbet af dagen, at hans behov for jern naturligt dækkes ind den vej igennem:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen:)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce