Svar: Pasning og medbragt mad
Kære "hønemor"
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå at du synes det er svært at skulle aflevere jeres lille datter i institution, når hun kun er 6-7 måneder gammel. Det lyder dog til at være en besluning, som I har taget efter mange overvejelser, og det lyder også som om, at hun ikke skal være der ret mange timer af gangen. Jeg får også på fornemmelsen, at du har mulighed for stadig at flekse lidt efter hendes behov, og de signaler hun sender, og det er naturligvis rigtig godt:)
Det vil være rigtig godt, hvis hendes hverdag er så stabil som muligt. Det betyder at hun vil have det bedst, hvis hun har en fast pædagog tilknyttet - så det er den samme, som tager imod hende, når du afleverer, det er den samme person som skifter hende, putter hende, giver hende mad og ikke en masse forskellige voksne. Det betyder også, at det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at følge nogenlunde ens rytme hjemme og i vuggestuen, så hun sover på nogenlunde samme tidspunkter, spiser på samme tidspunkter osv. uanset om hun er hjemme eller i vuggestue, om det er hverdag eller weekend. Og du må gerne med den alder hun har, begynde at indføre lidt faste rutiner f.eks. indføre et fast stå op tidspunkt, hvor hun også tilbydes morgengrød til fast tid hver dag.
Det er en fordel at hun får flaske og er glad for denne. Den kan pædagogen jo også give hende og her vil det være rigtig godt, hvis hun kan have en putteklud sammen med flasken. En klud der følger med hende hjemmefra. Ikke fordi hun vil putte sig med den og bruge den bevidst endnu, men fordi den kan dufte lidt af dig og det hun kender og dermed gøre hende lidt mere tryg.
Med hensyn til mad, så kan hun få både hjemmelavet og færdiglavet mad med hjemmefra. Når man er 6-7 ...
... måneder gammel, så vil det være naturligt med grøntsagsmos med kød eller fisk, ligesom hun også kan få lidt grovere grødtyper som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød.
Hvis I får f.eks. en risret om aftenen, - ris med rødspættte eller boller i karry, så kan hun få rester fra dette med til frokost dagen efter. Det kan også være at I har fået lidt laks bagt i ovnen, så kan hun også få lidt af dette med sammen med en grøntsagsmos. Indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle) osv. kan også bruges.
Mad i hånden er også vigtigt i denne alder. Det kan være ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende, som hun selv kan sidde med og gumle på. Og du kan naturligvis også give hende dette med hjemmefra.
Grød kan hun få med hjemmefra, så det bare skal varmes i en gryde. Du kan også købe grødpulver, som skal opblandes med kogt vand. Måske kan man tale med institutionen om muligheden for at de laver en stor portion havregrød til alle børn (det er noget lettere end at skulle opvarme 10 enkelt portioner) og at I forældre så skiftes til at købe havregryn… bare en tanke…:)
Du kan også købe babymad på frost og glas - forskellige middagsretter, frugtmos osv. som kan holde sig og som de måske kan opbevare i institutionen og give hende af - og så kan du fylde op efter behov, så du ikke behøver slæbe alt mad med hver dag…
Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du forskellige opskrifter og guides igennem måned for måned, hvad hun må få og hvordan. Bagerst er et fødevareregister, hvor du kan slå alle fødevarer op, hvis du er i tvivl om hun kan få noget af det, som I selv spiser:)
Håber du kan bruge dette lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke med det hele!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!