Annonce

Annonce

Svar: 7-årig der åbenlyst onanerer


28. september 2014

Kategori:
Alder:
7 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor

Tak for dit brev og meget fine beskrivelse af jeres datter, og de tanker du gør dig.

Det er rigtig dejligt at læse, at du vægter højt, at hun skal føle det okay at røre ved sig selv. Det skal være helt naturligt, og du har fuldstændig ret i, at hun ikke skal føle skam ved det hun gør. Du har også helt ret i, at der for hende ikke er noget seksuelt forbundet med det hun gør, men at hun mere eller mindre tilfældigt har oplevet, at hun ved at røre ved sig selv, kan få en rar følelse i kroppen, og det er derfor hun gør det.

Du skriver noget meget vigtigt, nemlig "Jeg synes bestemt, at det er noget hun skal gøre, når hun er alene, fx i sengen på eget værelse, ikke når hun sidder i stuen sammen med resten af familien" - og det er lige netop dette, du skal forklare hende.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan tage en snak med hende om det, en dag hvor I har tid og ro til det. Ikke en dag, hvor du fanger hende i det, men en dag, hvor det kan passe ind. Jeg vil foreslå dig at låne en bog, som handler om kroppen og så læse bogen sammen med hende. Tale om kroppen på så naturlig en måde som muligt. Og i forbindelse med, at I taler om kroppen, så skal du være ærlig og fortælle, at du har lagt mærke til, at hun godt kan lide at røre ved sig selv forneden eller mellem benene, eller hvad du nu vil sige. Du skal anerkende dette, at du godt ved, at det kan være rart, men at der er nogle regler omkring dette: "det skal foregå på værelset, når man er alene og ikke sammen med andre".

Hvis hun er en pige, der vil have meget svært ved at sidde i længere tid og tale om kroppen, så kan du være nødt til at tale om det egentlige med det samme. Altså sige til hende "jeg vil rigtig gerne tale med dig om noget vigtigt" og invitere hende hen i sofaen eller lignende, fordi I nu skal tale sammen. Du må godt lægge ...


Annonce

... op til, at det her er noget vigtigt, som I er nødt til lige at drøfte.

Efterfølgende, hvis og når hun så gør det igen, så skal du ikke lade som ingenting eller spørge "hvad laver du?", men i stedet gøre hende opmærksom på jeres samtale. Det er generelt en god idé ikke at stille for mange spørgsmål til børn, men i stedet sige det, som det er "jeg vil gerne have at…". Det markerer en tydelig grænse, din grænse. Derfor kan du f.eks. sige "jeg kan se at du måske skal gå på værelset nu" - ikke som en straf, men som følge af den aftale I netop har lavet om, at når man har brug for at røre ved sig selv, så skal man gøre det på værelset. Du kan med den alder din datter har også godt hjælpe hende med at huske på jeres aftale ved f.eks. at sige "husk, vi talte om det med at røre ved sig selv" - så hun huskes på, at det var der nogle regler om, og så hun oplever, at du rent faktisk ser det.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Du kan under jeres snak lave en aftale med hende om, at hvis hun glemmer det, og derfor kommer til at gøre det, når hun ikke er alene, så vil du hjælpe hende med at huske på det. Måske kan I aftale et ord eller noget du kan sige, så hun ved hvad du mener, så det ikke bliver så tydeligt for bedsteforældre eller andre, hvad der lige sker, og så I får det drejet væk uden at give det for meget opmærksomhed.

Nogle gange vil I sandsynligvis også kunne nøjes med at kikke på hinanden og du kan ryste på hovedet eller lignende, og så ved hun, at hun skal stoppe. Ikke skælde ud, men bare lige vise hende, at hun nu er igang med noget som bør foregå i enrum. Netop fordi I har talt om det og du er ærlig omkring det og respekterer hendes behov, men stiller krav om at det foregår på eget værelse, så vil du fint kunne kommunikere dette med meget få ord eller lidt mimik.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


5. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Suttestop - 3 år, 3 mdr.

Hej Helen Tak for dit sidste svar angående min datter, som er meget afhængig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce