Annonce

Annonce

Svar: Vågner og er sulten om natten


9. september 2014

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Linette

Tak for dit brev :)

Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder ganske rigtigt, som om at jeres dreng vågner om natten, fordi han har brug for at få lidt mere mælk eller mad. Og faktisk er det helt normalt, at børn i jeres drengs alder stadig skal ammes midt nat - jeg ved ikke, hvem der har sagt til jer, at han kun skal ammes to gange om natten, men det vil være helt normalt, at han f.eks. ammes kl 23, kl 02.30 og 06… Nogle børn kan i denne alder godt sove 5 timer sammenhængende uden mælk, men bestemt ikke de fleste. De fleste børn er mellem 6-7 måneder, får de begynder at kunne springe natamningen over.

De er sådan, at når du ammer om natten, så stimulerer du til ekstra mælk. Jeres dreng er en fysisk stor dreng (ret flot vægt, når man tænker på, at han er født for tidligt:)) og det er helt naturligt, at han vil søge brystet ekstra om natten, for at øge din mælkemængde. Det er sådan, at du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon. At amme om natten er derfor med til at øge din mælkemængde og også med til at holde mælkemængden ved lige.

Derudover hjælper det også at amme hyppigt. Det øger din mælkemængde at amme hyppigt fremfor at amme i meget lang tid ved hvert måltid. Det giver altså mere mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time, det giver ikke tilsvarende mere mælk at amme i f.eks. 40 minutter i stedet for i 20 minutter.

Dette kan du udnytte i løbet af dagen og samtidig er det vigtigt, at han for at han kan undvære brystet om natten, fyldes rigtig godt op hele dagen igennem. Når du ammer ham om dagen, kan det derfor være en god idé at amme ham af to omgange, så han ammes, når han vågner af en lur og ammes igen, før han puttes til næste lur - på den måde får du stimuleret dit bryst lidt ekstra og får fyldt ham lidt ekstra op.

Derudover skal du være opmærksom på at mange børn bliver ekstra urolige om natten, hvis de starter op med skemad om aftenen. Jeg plejer derfor at anbefale, at man starter op med skemaden om dagen f.eks. til frokost. Det kan være ...


Annonce

... hårdt for en lille mave, pludselig at skulle vænne sig til noget andet end mælk og barnet kan ofte bedre kapere maden og nedbryde den om dagen, hvor du kan hjælpe ham med at være aktiv, bruge sig selv motorisk osv. Om natten kan det nogle gange give ekstra meget maveuro og dermed dårlig søvn. Jeg vil derfor foreslå dig, at du i 3-4 dage prøve at give ham skemad om dagen i stedet for om aftenen, for at se om det vil gøre en forskel hos jer.

Derudover spiller mængden af skemad også ind. Det er vigtigt at han ikke fyldes op med skemad, men bare får en lille mængde, så maven hele tiden kan følge med. Det er helt fint hvis han med den alder han har nu, tilbydes max en halv dl. af gangen. Prøv også at variere mellem de forskellige grødtyper, for at se om noget fungerer bedre end andet og vænne ham til lidt forskellig smag. Når og hvis du fornemmer, at det fungerer godt om dagen, måske efter 7-10 dage, så kan du prøve at give ham lidt grøntsagsmos om aftenen. Igen blot max en halv dl, så han ikke overfyldes, men vænnes til det stille og roligt. Giv altid vand sammen med skemaden.

Han kan altså godt vågne og søge brystet ekstra mange gange om natten, både fordi han har brug for den ekstra mælk og brug for at øge din mælkemængde, men også fordi han måske har uro i maven - og søger dig for at få ro i maven og ikke fordi han egentlig har brug for mælken. Det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken og hjælper maden på vej, det virker beroligende osv. Så prøv at være opmærksomme på hans indtag af mælk hele dagen igennem og flytte hans skemad til om dagen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Det lyder rigtig fint med 3 lure om dagen - en formiddagslur og en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen og samlet sover han ofte 5 timer i løbet af en dag. Det lyder meget fint og lyder ikke til at være for meget. Om natten sover han fra ca 19.30 til 06.30 - altså ca 11 timer, så samlet sover han ca 16 timer i døgnet. Det lyder igen rigtig fint.

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej og giver lidt ro med på vejen:)

Fortsat held og lykke og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce