Annonce

Annonce

Svar: Stoppe natamning - 12 mdr.


8. september 2014

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Signe

Tak for dit brev og alle dine tanker:)

Hmm… jeg synes umiddelbart, at det vil være rigtig godt, hvis du kan bibeholde de to amninger lidt endnu. Jeres dreng er lige startet i vuggestue, I er flyttet, han er igang med at finde ud af at sove i sit nye værelse (nye lyde, nye skygger, nye dufte) og han vil naturligt lige nu sove meget uroligt og vise ekstra behov for nærhed og tryghed.

Men, når det er sagt, så er det dog vigtigt at du ikke får trappet amningen op og dermed vigtigt at du ikke begynder at amme flere gange om natten. Han skal ikke øge antallet af amninger - de to amninger i døgnet er fint og alderssvarende. Og hvis du oplever, at han søger brystet mere og mere, vil die hyppigere, i længere og længere tid, så du ammer en stor del af natten, så er det nødvendigt at du holder igen - også selvom han naturligt så godt kan blive ked af det.

Jeg er dog ikke tilhænger af en kold tyrker, hvor du bare fjerner amningen fra den ene dag til den anden. I stedet vil jeg foreslå, at du forsøger at sætte noget andet i stedet og stille og roligt trapper amningen ned. Og med den alder jeres dreng har nu, vil det være rigtig godt at introducere en puttebamse eller putteklud. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at tage en sådan til sig og hensigten er, at han stille og roligt vil kunne søge trøst og beroligelse med den og at den således kommer til at erstatte dig - så han kan putte sig med den, når han skal sove i vuggestuen og også når og hvis han vågner i løbet af natten, så kan han puttes med bamse og/eller klud og hjælpes til at sove videre med dette i stedet for brystet.

Det vil på samme måde være rigtig godt, hvis I kan indføre lidt godnatlæsning, så han lærer at sove ved at ligge ...


Annonce

... og lytte til dette, holde ham i hånden, synge en godnatsang eller lignende - så han stadig ammes, men falder i søvn uden brystet i munden og uden at være i favn - han puttes i sin seng og forbinder sengen med stedet, hvor han sover. Det vil gøre det lettere for ham, at undvære brystet og komme videre i søvnen, når og hvis han vågner om natten.

Amningen om aftenen kan evt. deles op i to, så du stadig ammer ham fra begge bryster, men skifter ham imellem du ammer fra den ene og den anden side. På den måde fyldes han ekstra godt op og amningen virker til at tage lidt længere tid og bagefter kan han forhåbentlig så bedre overgive sig til søvnen - og her så med putteklud, bamse, godnathistorie og/eller godnatsang.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Og om natten må du lige nu amme ham, men ja - ikke i en time. Prøv om du kan give ham den mængde mælk, han viser behov for, men samtidig få ham lagt tilbage i sengen og hjulpet ham videre i søvnen der, så amningen bliver så kort som muligt. Og forsøg om du ikke på sigt, så vil kunne få ham videre i søvnen med en tår vand eller lignende og sin putteklud osv. Og måske kan far på sigt tage over, da han jo også kan give en tår vand, berolige og betrygge, men ikke amme…

Jeg er helt med på, at du gerne vil stoppe amning og føler dig parat - det er helt reelt og helt okay at du har det sådan:) Din dreng har dog brug for lidt tid, som du beskriver det lige nu. Jeg tænker dog, at det nok vil være realistisk at trappe ud af natamningen i løbet af 1-2 måneder og herefter kan amningen før putningen så også fjernes - hvilket betyder at du måske vil kunne stoppe med amning helt, når han er ca 15 måneder… Vil det være okay? Måske går det hurtigere, hvem ved…

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce