Svar: Glad og samtidig hysterisk dreng
Kære forældre
Tak for jeres brev og hvor dejligt at høre, at jeres dreng storttrives i dagplejen og generelt lyder til at have det godt:)
Det er helt naturligt, at jeres dreng lige nu søger jer rigtig meget, når han skal sove. Hans alder og udvikling spiller naturligt ind og det er rigtig vigtigt, at I holder fast i at det at sove, skal forbindes med noget trygt og rart. Det må ikke blive til en magtkamp, hvor han græder sig ulykkeligt i søvn.
Han er godt igang med at øve sig i at rejse sig ved tingene og gå mere og mere rundt. Det er super godt, men det at han bruge sig selv mere motorisk, er med til at give en fysisk uro, en rastløshed og gør det rigtig svært for ham at slappe af og finde fysisk ro i kroppen. Hans motoriske udvikling vil også påvirke ham mentalt - han begynder at opleve rummene han er i på en anden måde, og han suger flere og flere indtryk til sig - det giver ekstra drømme aktivitet om natten og dermed mere uro. Han kan altså godt græde og klynke om natten, fordi han drømmer og fordi han motorisk får sig lagt i stillinger, som han endnu ikke mestrer at komme væk fra.
Det at an nu er i dagpleje om dagen og dermed adskilt fra jer og det at han samtidig begynder at bevæge sig mere og mere omkring på egen hånd gør, at hans behov for fysisk kontakt med jer bliver større. Han vil naturligt klynge sig lidt ekstra til jer - nogle gange kan man opleve en slags separation-gentilnærmelses-fase, hvor han vil op og når han så kommer op til jer, så vil han ned igen. Han har altså på en gang brug for at mærke jer, have jer tæt på fysisk, og samtidig også brug for at skubbe jer væk og prøve selv. Og det kan gøre det svært, når han skal sove, fordi han på den ene side kan have brug for jer, brug for at mærke jer, men på den anden side også kan virke irriteret over, at I er der.
Der er dog igen tvivl om, at hvis I lige nu fornemmer at I skal blive der, have hånden på ham osv. for at han kan sove, så skal I prioritere dette. Han er stadig så lille, at han ikke forstår, hvor I går hen, når I går fra ham. Han forstår ikke, at I er i stuen, når han ligger i sin seng. Han kan heller ikke forholde sig til tid, så han ved ikke om I går og ...
... er væk i 5 minutter eller i 5 timer - han mærker blot at I går og det gør ham utryg og ked af det. Når han ikke kan se jer, så føler han sig forladt og alene.
De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen have glæde af en puttebamse eller putteklud og det kan være en god idé, at I forsøger at introducere en sådan nu. Den skal følge ham, han skal have den med sig i dagpleje, puttes med den der. Den skal være der, når I trøster ham, når I triller af sted i barnevognen, kører i bilen osv. Den skal følge ham og være der fast - og så kan han puttes med den om aftenen. På sigt vil den kunne fungere som substitut for jer og han vil kunne putte sig med den, trøste sig med den osv. når I ikke er der.
Når jeres dreng bliver pylret om eftermiddagen, så er det fordi han er træt. Han er fyldt op med indtryk fra hele dagen og kan slet ikke overskue det skift der ligger i at blive hentet og komme hjem - og når I så er hjemme, så falder roen over ham. Så er han igen hjemme i trygge og kendte rammer og så bliver han rigtig træt. Man kan godt overveje om der skal flyttes lidt på hans lure, men som I beskriver det, så lyder det umiddelbart fint, som det er nu, og jeg tænker, at der er tale om en periode - så tiden arbejder også lidt for jer:)
I skal naturligvis give ham lidt at spise, når I kommer hjem. Det er en god måde at lande på og det sikrer et stabilt blodsukker og dermed lidt ekstra energi, indtil I så skal have aftensmad og køre jeres fine putterutine og sove til natten:)
Når han vågner om natten, så må I prøve at vurdere om I kan hjælpe ham videre i søvnen med stillingsskift, beroligende hænder osv. eller om han vil have behov for at komme op i jeres favn, blive vugget og så lagt i seng igen - eller om han skal ind til jer og sove videre der. Det er som sagt naturligt, at han lige nu drømmer rigtig meget og har brug for jeres nærhed, brug for at mærke at I er der og ikke har forladt ham. Det er først, når han er omkring 16 måneder at han begynder at have en lille smule fornemmelse for, at I stadig er der, selvom han ikke kan se jer - så der går lidt tid endnu:)
Håber I kan bruge dette lidt videre :)
Fortsat held og lykke og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.