Annonce

Annonce

Brev:

Afbrudt søvn og hyppig amning


7. august 2014

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Afbrudt søvn og hyppig amning

Hej Helen

For et par måneder siden fik vi den dejligste pige (hun er 10 uger nu). Men vi har lidt udfordringer ift. søvn og amning, som jeg tænker måske hænger sammen.

Hun har nogle spændinger i nakke og ryg, som vi i øjeblikket går til kiropraktor for at få bugt med. Vi har også prøvet med kranio sakral terapi, som hjalp lidt i starten. De første par uger sov hun rigtig meget og så begyndte hun at blive mere urolig, virkede som om hun havde mavesmerter, vågnede hele tiden med kraftig gråd og trak benene op under sig. Men det har jo nok været spændingerne i nakke og ryg…

Den sidste månedstid eller lidt mere har hun sovet meget uroligt om dagen. Nogle dage er hun vågen fra 6 morgen til 8 aften uden sammenhængende lur. Hun falder i søvn – oftest i min favn efter amning, og nogle gange i sin lift, men vågner efter 5-20 min. med kraftig gråd, og sådan fortsætter det. Nogle gange kan jeg berolige hende, hvorefter det gentager sig. Andre gange må jeg tage hende op og efter at have prøvet alt, lægger jeg hende til brystet, hvor hun så falder til ro igen mens hun spiser.

I starten blev hun ammet ca. hver 1½ - 2 time. Så har der været flere uger, hvor hun ville have bryst måske hver time, nogle gange inden der var gået en time. Men det har jo også været meget varmt, så måske har hun været tørstig… Jeg har efter aftale med min sundhedsplejerske prøvet at give hende en flaske MME for at tjekke hvor meget hun spiser, og se om hun sover længere af den grund. Også prøvet at malke ud. Men det har ikke rigtigt givet nogen forskel. Det er lidt uholdbart at hun vil ammes så tit, også fordi jeg har en datter på knap 4 år, som jo også har brug for sin mor. Ifølge min SP får hun det mad hun skal have, men bare delt ud på uhensigtsmæssigt mange gange, som gør at hendes mave skal arbejde hele tiden.

Om aftenen putter jeg hende ved 19-20 tiden sammen med storesøster, og det går uden problemer. Fra sidst eftermiddag vil hun gerne ammes hyppigere, sikkert for at lade op til natten, og så sover hun ved 20 tiden. Ammes ca kl. 23, og derefter ca. hver 2. time. Vågner ved 6-7 tiden om morgen og ligger glad og kigger.

MEN hver gang hun sover dag som nat, så kører hun hænderne rundt i hele hovedet, river sig, klør sig og hiver i sine ører mens hun klynker. Hun vækker sig selv ved dette og hun bliver ved og ved. Ofte stopper det først når jeg tager hende op. Så kan hun lugte mælk og vil ammes, selvom det måske ikke er længe siden.

Så her ...


Annonce

... kommer mine spørgsmål:

- Kan du foreslå en måde hvorpå jeg kan lave intervallerne mellem amning om dagen længere, og vil det være godt med fx 3 timer mellem hovedmåltiderne, og så evt. lidt tørstslukning ved brystet ind i mellem, hvis hun har brug for det?

- Og det samme om natten – er det ift. hendes alder fint hvis der kunne gå lidt længere mellem amningerne om natten? Og hvordan kan jeg mon ændre på det nuværende interval? Det skal lige siges, at hun sover i soveværelset sammen med os og storesøster, så nogle gange tager jeg hende hurtigt op ved gråd, for hun ikke skal vække storesøster, og så ved jeg hun falder hurtigt til ro ved at få bryst, men det er jo en ond cirkel… Hun sover som regel på madrassen mellem mig og hendes vugge (hvor hun også nogle gange sover (med liften i vuggen), men hun sover bedst ved siden af mig, hvor jeg har en hånd på hende og hurtigt vågner hvis jeg kan høre hun klynker osv. Jeg prøver først om jeg kan berolige hende, og ellers tager jeg hende op til mig, hvis hun græder rigtigt..

- Hvor meget bør hun sove om dagen? Og har du idé til hvordan jeg kan forlænge hendes lure? Forhåbentlig får vi bugt med spændingerne snart (hun vil også helst ligge med hovedet til højre side, men dette er vi obs på). Men det virker også som om hun nemt vågner mellem søvnfaserne og stadig er rigtig træt. Nogle gange kan jeg få hende til at sove igen og andre gange ikke uden jeg tager hende op, trøster og ammer hende. Hun sover i sin lift enten i barnevognen ude eller i liften inde i huset.

- Og hvordan kan det være hun klør/kradser sig så meget i ansigtet hele tiden? Hun klør sig når hun er træt, men som sagt også når hun sover… hun har lidt arp, som jeg kæmmer med olie og ellers haft og i perioder får igen mange hormonknopper. Måske er det dem der klør… hun ligger bedst og sover på siden, men så kører hun pludselig ansigtet ned mod madrassen som om næsen klør… her klynker hun selvfølgelig også og til sidst bliver det til rigtig gråd.

Det skal lige siges, at hun følger sin vægtkurve fuldstændigt og blev født til tiden (4 dage over termin). Hun har fine elastikker og ligner bestemt ikke en der mangler noget. Fin afføring hver dag. Jeg sørger for at amme brystet ”i bund” inden skift til anden side, som du anbefaler. Når hun har fået søvn, er hun rigtig glad, smiler og kigger nysgerrigt rundt og bruger arme og ben flittigt.

Jeg håber, du kan hjælpe mig lidt på vej…

Mange hilsner
Mor til to dejlige piger

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.

Døsig og træt baby

Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Gråd i barnevogn - 2 mdr.

Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce