Annonce

Annonce

Svar: Opstart skemad - 4 mdr.


10. juni 2014

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ravneforælder

Tak for dit brev :)

Først - jeg vil anbefale dig at du køber min bog "Helens bog om børn og mad". I den guider jeg dig igennem alt fra de første smagsprøver til jeres dreng er igang med familiemaden (4-18 måneder). Der er dagsplaner, opskrifter og du kan slå forskellige fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad du kan give ham, og hvordan det skal tilberedes.

Det vil være en god idé at starte op med lidt grød. Du kan lave grøden på den modermælkserstatning, som han er vant til at få, så er det mindre hårdt for hans mave. Du kan også købe færdiglavet grød, som skal blandes med kogt vand. Det kan være lettere at lave små portioner. Du kan lave grød mel og flager af ris, majs, boghvede, hirse og quinoa. Det skal være disse grødtyper, så længe han er under 6 måneder, da de er uden gluten.

Jeg anbefaler at starte om dagen f.eks. til frokost. Og jeg anbefaler at du starter med smagsprøver. Det kan være 4-5 skefulde og ikke mere. Det serveres sammen med lidt vand af kop. Stille og roligt øger du hans indtag og når han kan spise f.eks. en halv deciliter grød eller mere, så kan du begynde at give ham to gange dagligt: grød til frokost og grøntsagsmos til aften.

Du kan starte med at lave grøntsagsmos af kartofler, blandet med gulerod, blomkål, broccoli.. Igen starte med et par skefulde til en halv deciliter og se hvordan han reagerer på det og igen servere sammen med vand af kop. Hvis I starter med skemad allerede nu, hvor han er 4 måneder, så vil han måske være parat til skemad to gange dagligt, når han er 5 måneder… Det er vigtigt at give ham tid, hvis han viser behov for det.

Det at starte med skemad vil ofte være med til at skabe lidt mere rytme i løbet af dagen og ...


Annonce

... skemaden bør serveres til nogenlunde samme tid - +/- en halv times tid. Det kan være en god idé at servere skemad, når han har sovet formiddagslur, så han stille og roligt kommer ind i en rytme, hvor han får skemad, når han vågner af en lur og får tørsten slukket med vand - og så stadig får flaske inden han skal sove. På den måde får han sit behov for både skemad, vand og mælk dækket og han får stadig flasken før han skal sove, så den hjælper ham med at finde ro.

En rytme for dagen kan se således ud:

Morgen: Flaske

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost: Tilbydes lidt skemad og vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften: Skemad og vand af kop (dette måltid introduceres, når skemaden om dagen fungerer godt) Indtil da har han måske brug for en flaske her.

Flaske og puttes til natten

Sen aften og/eller en gang i løbet af natten: Flaske. Det er helt okay, at I lige nu prioriterer at lade ham melde sig selv til måltidet, så han vågner og spiser fordi han føler sig sulten. Hans rytme kan her godt ændre sig når han begynder med skemad, hvilket I naturligvis skal være forberedt på og så må I regulere flasken ind efter hans behov. Det kan altså godt være at han fremover vil have behov for en flaske sen aften og tidlig morgen og det er helt okay.

Pres ham endelig ikke til at spise og sørg for at det er hyggeligt. Start heller ikke før han viser sig parat. Han skal kunne holde hovedet selv, han skal åbne munden bevidst for skeen, han skal følge jeres mad med øjnene, han mave skal fungere godt, han skal virke sulten og til at have behov for andet end mælk…

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


Annonce