Svar: Mors kostomlægning
Kære Frederisk mor
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at du mærker at en kostomlægning har hjulpet jeres familie. De nye vaner lyder til at være gode og I forældre har tabt jer og vil naturligvis gerne bibeholde denne nye linje :)
Det vil dog være en rigtig god idé at I fortsat tilbyder kartofler, pasta, ris og lignende til jeres dreng. Han bør stadig få en del af disse kulhydrater. Han er motorisk meget aktiv og vil bruge sig selv rigtig meget hver dag - går, kravler, løber, klatrer og bruger rigtig meget energi og her er kulhydraterne vigtige. Du kan med fordel sammensætte hans tallerken med mad, sådan at en kvart tallerken er kød, fisk eller fjerkræ, en kvart tallerken er kartofler, pasta, brød osv. og en halv tallerken er grøntsager. Derudover meget gerne lidt sovs, dressing osv.
Hvis I spiser meget fedtfattigt og indtager kost med et højt proteinindhold, så vil jeres dreng naturligvis også spise dette - og hans ...
... kost skal også tage udgangspunkt i jeres kost. Men han skal stadig have smør på brødet, selvom I ikke selv spiser det, han skal stadig have letmælk og letmælksprodukter med 1.5% fedtindhold, selvom I spiser skyr og andre produkter uden fedt, og han skal have forskellige kulhydrater som pasta, ris, bulgur, brød osv. Hans grøntsager bør også stadig koges eller laves i ovnen - giv ham ikke for meget råkost.
Vi skal naturligvis holde øje med at vores børn ikke bliver for tygge, men det er modsat også vigtigt at sikre barnet fedt nok i maden, så længe de er små - og "tumlings-direktør-mave" hører sig til, når man er 1.5 år gammel! Når han nærmer sig de 3 år, så vil det "babyagtige" forsvinde, topmaven vil rette sig ud i takt med at der bliver mindre svaj i ryggen og i lænden og barnet virker naturligt mere rank. Lige nu hører topmaven til og hans vægt lyder rigtig fin :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.