Annonce

Annonce

Svar: Taber sig i vægt


8. maj 2014

Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er ganske rigtigt at jeres dreng nu bevæger sig mere rundt, han bruger rigtig meget energi og hans appetit vil ofte være mindre i denne alder - ofte leges der mere med maden, end der kommes i munden. MEN, han bør ikke tabe sig. Hans vægt kan godt stagnere, men at tabe sig 1.5 kg er trods alt en del…

Jeg synes derfor du lige skal få lægen til at lytte på ham og tjekke ham igennem, så I sikrer jer at han ikke taber sig, fordi han har en infektion eller andet. Der er sandsynligvis ikke noget, men for en sikkerheds skyld :)

Det anbefales normalt at man begynder med lidt mindre fedt i kosten, når barnet først fylder et år. Hos jer lyder det som en god idé at holde fast i fedtet lidt endnu. Det betyder at I gerne må give jeres dreng sødmælk at drikke og I kan også give ham surmælksprodukter af sødmælkstypen (3.5% fedt). Hvis han ikke vil drikke og spise dette, så må han få letmælk.

Det er også en god idé at I giver ham smør på brødet, ligesom han meget gerne må få sovs og lignende til sin mad. Vi voksne skal spise langt mere fedtfattigt end børn og nu hvor I naturligt spiser samme mad, er det en god idé at huske på at han stadig skal have lidt ekstra fedt.

Gode fedtstoffer findes især i fisk og det vil være rigtig godt, hvis I kan få ham til at spise forskellige typer af fisk - både til frokost og som aftensmad. Det kan f.eks. være makrel, tun, sildepostej, rognguf eller lignende på hans brød til frokost, ligesom I om aftenen kan spise laks, rødspættefileter, fiskefrikadeller og anden form for fisk.

Avocado er også rig på sunde og nærende fedtstoffer og du kan give ham avocado med lidt citron på, du kan dog også lave en avocado-mos, ...


Annonce

... som han måske godt vil kunne lide:

1 moden avocado
½ æble uden skræl
ca. 1 spsk. A38 eller græsk yoghurt
1. Mos avocado med gaffel eller stavblender.
2. Riv æblet groft og bland det med avocadoen og
mælkeproduktet.
3. Smag til.
4. Server på fx rugbrød, grovbrød eller som fyld i en
sandwich.

Opskriften er fra sundhedsstyrelsen "Mad til spædbørn og småbørn".


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det er vigtigt for væksten at din dreng også får proteiner. Proteiner får vi især fra kød, indmad, æg og forskellige fuldkornsprodukter. Giv ham derfor en variation af disse fødevarer også. Han må f.eks. gerne få hårdkogt æg, omelet eller lignende og giv ham også stadig grød - gerne morgen og evt. som godnatmåltid. og vælg en lidt grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød.

Det vil være godt at drøfte med lægen om det vil være relevant at tilbyde ham proteindrik. Disse er normalt fedtfattige og gives ikke til små børn, men nogle gange kan det være en idé - det må lægen vurdere:)

Det er godt med de mange små måltider dagen igennem, hold fast i dette. Pas på at maden ikke bliver "for sund", forstået på den måde at han ikke skal have alt for groft brød, ikke spise alt for fedtfattigt, ikke spise for meget råkost osv. Nogle børn får det man kalder for "ærte-gulerods-syndromet" eller toddlers diarré, hvor kosten er for sundt sammensat andre børn får problemer med vægttab, fordi de spiser samme fedtfattige mad som forældrene. Han skal have mere fedt end I skal, han skal ikke leve af fuldkorn, bønnesalat og skyr - han skal have lys pasta, ris, kartofler, sovs og kogte grøntsager - og de fedtfattige mælkeprodukter er ikke til ham:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce