Annonce

Annonce

Svar: Mad med klumper.


28. april 2014

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Tina

Tak for dit brev, tillykke med den lille pige og velkommen til:)

Mange børn vil først være parat til at tygge mad i stykker, når de er mellem 8-9 måneder gamle, så måske har din datter blot brug for lidt mere tid. Det lyder jo som om at hun godt kan kapere mad, som hun selv sidder og gumler på - f.eks. ristede rugbrødsbjælker og det er rigtig godt, for det er med til at styrke hende mundmotorisk. Det at sidde og gumle på en rugbrødsbjælke, hjælper hende til at finde ud af, hvor langt ind i munden den kan komme før brækrefleksen stimuleres og stille og roligt begynder hun således også at kunne spise andre ting - uden at skulle kaste op.

Du fortæller at hun også godt kan spise fint revet æble og det er rigtig godt. Det må du gerne give hende på hendes grød, så grøden på den måde får lidt mere struktur og lidt mere bid. Men brødhapsere og små bidder af frugt, skal du nok vente en måneds tid med at introducere:) Lige nu kan du i stedet prøve med lidt mere mad i hånden. Det kan være bløde frugtbåde, som hun selv kan sidde med, sutte saften ud af, gumle lidt på. Det kan f.eks. være en appelsinbåd eller måske et stykke melon, som du hjælper hende med at holde. Det kan også være kogte grøntsagsbuketter som broccoli eller blomkål, ligesom du kan prøve at give hende en kartoffelbåd bagt i ovnen.

Du må gerne give hende havregrød og flerkornsgrød, som naturligt er grødtyper med lidt mere bid og fast konsistens, så hun finder ud af at arbejde lidt mere med skemaden. Og når du giver hende grøntsagsmos, så vil det være rigtig godt at du stadig laver den godt moset og sovset. Hun vil endnu ikke kunne kapere, hvis du moser grøntsagerne med en gaffel, men ...


Annonce

... det kommer hen af vejen. Prøv i stedet at lave en cremet mos, hvori du så tilsætter lidt bid - det kan være f.eks. en tsk fint hakket kød eller fisk eller en tsk kogte ris, så der er en lille smule struktur, men så portionen stadig er sovset og blød. Prøv også at købe babymiddagsretter på glas eller frost. De er ofte lidt mere sovsede og svampede i konsistensen.

Når hun bliver lidt ældre og bedre til at tygge, så prøv at holde tingene adskilt, så det hun får på en ske, kan mere eller mindre synkes, og det hun får med dine fingre eller med en gaffel, skal hun tygge og arbejde mere med. Det kan hjælpe hende til at finde ud af at spise det, at hun ligesom ved, at når du giver hende skemad, så behøver hun ikke tygge så meget.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Prøv, når du giver hende brødhapsere, at placere dem i siden af hendes mund, så hun med det samme tygger sammen på dem. Det vil hjælpe hende til at arbejde med maden og det er lettere for hende at styre maden - og hun undgår at få det galt i halsen eller få stimuleret brækrefleksen for meget. Når maden kommer ind foran i munden, så skal hun bruge ekstra mange ressourcer på at finde ud af at føre den med tungen over til siden, tygge på maden og bearbejde den før den så skal til svælget og synkes.

Da hun ikke er så gammel, så lyder det for mig helt okay at hun stadig har brug for lidt tid. Men når det er sagt, så kan det naturligvis også godt være at hun har brug for lidt ekstra mundmotorisk stimulation. Der findes f.eks. ergoterapeuter som er uddannet i at hjælpe børn med spiseproblemer og hvis det fortsætter kan I naturligvis godt overveje at kontakte en sådan.

Jeg håber at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce