Annonce

Annonce

Svar: Begynde at indføre puttetid- og ritualer.


24. april 2014

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt, at jeres lille dreng virker til at trives så godt og at han allerede viser tegn på at have en vis rytme :) Og ja - du må naturligvis meget gerne prøve at putte ham kl 19.30-20, hvis han begynder at vise behov for søvn der.

Det kunne dog godt være, at du skulle prøve at arbejde lidt mere fast på en lur om eftermiddagen. Du fortæller at han her ofte powernapper lidt, så han sover 5 minutter her og 10 minutter der… Hvis han kunne sove en lidt mere sammenhængende lur om eftermiddagen, så ville han måske være lidt mindre pylret om aftenen og det hele kunne måske hænge lidt bedre sammen for jer…

Når det er sagt, så er de fleste børn 3-4 måneder, før du rigtigt kan begynde at lave en mere fast rytme i løbet af dagen. Men det betyder ikke at du ikke allerede nu kan begynde at skabe lidt faste rutiner.

Vores døgn er opdelt i lyse og i mørke timer og vi er sådan indrettet, at vi så vidt muligt er vågne, når det er lyst og sover når det er mørkt. Det er vores indre ur, der styrer dette, det der også hedder vores cirkadiske rytme. Hos os voksne kører det indre ur ofte rigtig godt, men hos de små børn skal det fin-tunes lidt. Det betyder at du skal hjælpe din dreng med at finde ud af, at der er forskel på nat og dag, hvilket han allerede lyder til at have lidt fornemmelse for - dejligt!. Det betyder i praksis at du skal prøve at aktivere ham pludre, lege, hjælpe ham med at bruge sig selv motorisk osv. i løbet af dagen og samtidig så hjælpe ham med at finde ro og overgive sig til søvnen, når det er sovetid, ligesom han om natten ikke skal aktiveres for meget, fordi han skal lære at om natten sover man.

Det vil f.eks. være rigtig godt at du ikke tænder lys om natten, at du ikke skifter ham om natten, med mindre han har afføring, men at du nøjes med at tage ham over til dig, give ham mælk og ikke taler for meget. Naturen gør sit ved at "sænke" lyset om aftenen og rent instinktivt går verden i et andet gear ud på aftenen. Det er det gearskifte, din dreng skal lære at kende og tage ind i sin krop. Og det skal du hjælpe ham med.

Nogle gange kan det være en god ...


Annonce

... idé at lægge ham i barnevognen og trille ham en tur, andre gange at lægge dig med ham i soveværelset f.eks. om eftermiddagen, fordi du derved får ham lullet i ro, så han får en længere lur der. Ind i soveværelset, nedrullede gardiner, køligt rum og mælk… Måske kan du udnytte det dejlige vejr, som vi har lige nu til at give ham mælk, putte ham i barnevognen og trille en tur på legepladsen, i parken eller lignende med storebror, så I alle tre kommer lidt ud. Lillebror får sovet og storebror bliver aktiveret :)

Omkring 8 ugers alderen vil det ofte være rigtig fint at arbejde på lidt faste rutiner omkring putning. Og måske kan du som sagt allerede starte lidt nu. Det vil være meget af det, som du allerede gør - giver mælk, skifter ham, svøber ham, måske giver lidt mælk igen, og derefter putter ham med bestemte kærtegn, beroligende ord osv. Måden du putter ham på skal være genkendelig, så han begynder at fornemme, at det nu er sovetid, så han ved hvad der skal ske.

Så længe han ikke er ældre end han er, så er der nødt til at være en vis fleksiblitet og hans rytme vil naturligt ændre sig i løbet af de næste uger og måneder. Måske har han nogle dage brug for 3 lure, og måske vil han mange dage sove 2 lidt længere lure og netop være parat til at gå i seng kl ca 19-20… Og når han så bliver 3-4 måneder, så ændrer dette sig måske og hans puttetidspunkt vil blive senere - her sover han måske ikke før kl 22 - men det er normalt for alderen. Når han så bliver 6 måneder, så sover han måske kl 20 igen… Der sker altså hele tiden ændringer og det skal der være plads til :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg vil anbefale dig to af mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og søvn". I min bog om udvikling kan du læse om, hvad er sker med ham lige nu, hvorfor han bliver ekstra urolig sidst på dagen osv. og i min bog om børn og søvn, kan du læse om søvn og forventninger og hvordan og hvornår du kan arbejde på mere rytme :)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre:)

Jeg kan se, at du ikke bor så lang væk, så måske vil du udnytte nogle af de tilbud jeg har på mine bøger i weekenden på Babymessen i Øksnehallen… :) Måske vi ses :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce