Annonce

Annonce

Svar: Kostplan til 7 1/2 mdr stor dreng


6. december 2004

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ann-Louise

Din søn lyder ikke til at være den store mælkedrikker, men det lyder samtidig til at være i orden, da ham både drikker mælk af kop og også samtidig får mælk i sin grød/mos. Og planen for dagen ser umiddelbart fin ud, da han får en varieret kost med grød, mos og kødboller.

Med den alder din søn har må han stort set få alt og du kan måske også så småt begynde at give ham kartoffel moset med en gaffel i stedet for at blende det, så han lærer sig at tygge lidt mere.

Det er også godt at give de lidt grovere grødtyper, såsom havregrød og øllebrød, men også flerkornsgrød.

Man kan på de fleste apoteker i Danmark købe en lilla bog som hedder 'Mad til spædbørn og småbørn', den er ikke særligt dyr, et sted mellem 60 og 80 kr. Hvis du har familie i Danmark kunne du evt. få dem til at købe den og sende den til dig, det ville være rart for dig at have den. Heri er der opskrifter på forskellig grød, og den er samtidig indelt efter alder og med billeder og forslag til hvad barnet kan spise, alt efter hvor langt man er i 'spiseprocessen'. Du kan også finde den på sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk, men her er den så vidt jeg ved uden billeder og det kan være meget rart at se retterne ...


Annonce

... for sig (konsitens mv).

Når din dreng er blevet bedre til at tygge (8-9mdr) kan du give ham små rugbrødshapsere eller en lille bolle med smør. På det tidspunkt kan han også få små stykker grøntsager og sådan noet som lidt kogte ærter og majs appelerer til synet i farverne og er med til at udvikle hans pincetgreb. På det tidspunkt kan du også give ham f.eks. pastaskruer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Han kan allerede nu begynde at smage lidt af jeres mad. F.eks. lidt frikadelle, hvor du tager lidt af den bløde indmad ud. Du kan også koge andet kød og køre det igennem en persillehakker og blande det i mosen. Det samme gælder fisk og fiskefrikadeller. Han skal ikke have stegt mad, men 'den bløde midte' kan du give ham lidt af. Han må også gerne få en brødskorpe i hånden, når I sidder og spiser sammen.

Tilsidst vil jeg lige skrive at han jo naturligt skal have lov til at være selvregulerende, til en vis grænse. Jeg tænker at det er fint at du tilbyder ham flaske til natten, så har han fået tilbuddet og det er vigtigt, men hvis han afviser, så skal han have lov til dette. Du skal dog holde øje med at han tisser som han skal og at urinen er klar. Er urinen gul, er det tegn på at han mangler væske.

Fortsat held og lykke med ham.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce