Svar: Skemad, igen, igen, igen.
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Når fedtstof og mælk tilsættes babygrød, så er det for at energiberige kosten ekstra, og selvom du ikke synes der kan være mange vitaminer eller meget energi i en skefuld fedtstof eller mælk, så er det stadig vigtigt. Det lille barn spiser meget lidt, men vokser rigtig meget og har brug for den ekstra energi til at udvikles.
Du kan godt vælge at lave grøden udelukkende på mælk (modermælk eller modermælkserstatning) og ikke bruge vand. Det kan være med til at energiberige grøden lidt ekstra og her behøver du ikke tilsætte fedtstof. Det vil måske hjælpe dig til at lave en grød, som du synes er bedre i konsistensen :)
Hvis du vil lave grøden udelukkende på mælk, så kan du følge denne opskrift:
Tag ¼ til ½ dl. majsmel, rismel, boghvedemel (mellem 15-30 gram)
Tilsæt 1.5-2 dl. mælk (udmalket modermælk eller modermælkserstatning - mængden afhænger af hvor tyk du ønsker grøden skal være)
Pisk det sammen og lad koge i 2-3 minutter
Tag af varmen og server, når temperaturen er passende.
Når du laver grød udelukkende på modermælk eller modermælkerstatning skal du ikke tilsætte ekstra fedtstof. Hvis grøden er for tyk, så kan du tilsætte ekstra mælk, ...
... hvis den er for tynd, så kan du tilsætte ekstra grødmel/flager.
Du skriver at du "følger opskriften bag på posen". Du skal være opmærksom på, at de opskrifter, som er på poserne med mel og flager ikke altid er velegnet til spædbørn, selvom det står på posen. Det kan godt være at blandingsforholdet skal være anderledes. Du kan blandt andet finde opskrifter i min bog "Helens bog om børn og mad" :)
Og så kan det også være at jeres udfordring er, at man nogle gange kan opleve at grøden bliver tynd, når man kommer modermælk i, fordi nogle af de enzymer der er i mælken kan nedbryde grøden allerede, når den er i tallerkenen... Og ofte er det især enzymerne i barnets spyt som spiller ind. Når skeen kommer fra barnets mund og ned i maden, så kommer barnets spyt naturligt i kontakt med grøden, som så bliver tynd - og jo flere gange barnet spiser, jo flere gange skeen kommer i grøden, jo tyndere bliver grøden.
Det kan her hjælpe, hvis du kan undgå at røre i grøden, når din datter først har haft skeen i munden. Nogle gange kan det også hjælpe at dele portionen i to, så hun får en halvdel, du skifter ske og giver anden halvdel.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Sundhedsplejerske
Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.
En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.
Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.