Annonce

Annonce

Svar: Skemad, igen, igen, igen.


5. april 2014

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Når fedtstof og mælk tilsættes babygrød, så er det for at energiberige kosten ekstra, og selvom du ikke synes der kan være mange vitaminer eller meget energi i en skefuld fedtstof eller mælk, så er det stadig vigtigt. Det lille barn spiser meget lidt, men vokser rigtig meget og har brug for den ekstra energi til at udvikles.

Du kan godt vælge at lave grøden udelukkende på mælk (modermælk eller modermælkserstatning) og ikke bruge vand. Det kan være med til at energiberige grøden lidt ekstra og her behøver du ikke tilsætte fedtstof. Det vil måske hjælpe dig til at lave en grød, som du synes er bedre i konsistensen :)

Hvis du vil lave grøden udelukkende på mælk, så kan du følge denne opskrift:

Tag ¼ til ½ dl. majsmel, rismel, boghvedemel (mellem 15-30 gram)
Tilsæt 1.5-2 dl. mælk (udmalket modermælk eller modermælkserstatning - mængden afhænger af hvor tyk du ønsker grøden skal være)
Pisk det sammen og lad koge i 2-3 minutter
Tag af varmen og server, når temperaturen er passende.

Når du laver grød udelukkende på modermælk eller modermælkerstatning skal du ikke tilsætte ekstra fedtstof. Hvis grøden er for tyk, så kan du tilsætte ekstra mælk, ...


Annonce

... hvis den er for tynd, så kan du tilsætte ekstra grødmel/flager.

Du skriver at du "følger opskriften bag på posen". Du skal være opmærksom på, at de opskrifter, som er på poserne med mel og flager ikke altid er velegnet til spædbørn, selvom det står på posen. Det kan godt være at blandingsforholdet skal være anderledes. Du kan blandt andet finde opskrifter i min bog "Helens bog om børn og mad" :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Og så kan det også være at jeres udfordring er, at man nogle gange kan opleve at grøden bliver tynd, når man kommer modermælk i, fordi nogle af de enzymer der er i mælken kan nedbryde grøden allerede, når den er i tallerkenen... Og ofte er det især enzymerne i barnets spyt som spiller ind. Når skeen kommer fra barnets mund og ned i maden, så kommer barnets spyt naturligt i kontakt med grøden, som så bliver tynd - og jo flere gange barnet spiser, jo flere gange skeen kommer i grøden, jo tyndere bliver grøden.

Det kan her hjælpe, hvis du kan undgå at røre i grøden, når din datter først har haft skeen i munden. Nogle gange kan det også hjælpe at dele portionen i to, så hun får en halvdel, du skifter ske og giver anden halvdel.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce