Annonce

Annonce

Svar: Skemad, igen, igen, igen.


5. april 2014

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Når fedtstof og mælk tilsættes babygrød, så er det for at energiberige kosten ekstra, og selvom du ikke synes der kan være mange vitaminer eller meget energi i en skefuld fedtstof eller mælk, så er det stadig vigtigt. Det lille barn spiser meget lidt, men vokser rigtig meget og har brug for den ekstra energi til at udvikles.

Du kan godt vælge at lave grøden udelukkende på mælk (modermælk eller modermælkserstatning) og ikke bruge vand. Det kan være med til at energiberige grøden lidt ekstra og her behøver du ikke tilsætte fedtstof. Det vil måske hjælpe dig til at lave en grød, som du synes er bedre i konsistensen :)

Hvis du vil lave grøden udelukkende på mælk, så kan du følge denne opskrift:

Tag ¼ til ½ dl. majsmel, rismel, boghvedemel (mellem 15-30 gram)
Tilsæt 1.5-2 dl. mælk (udmalket modermælk eller modermælkserstatning - mængden afhænger af hvor tyk du ønsker grøden skal være)
Pisk det sammen og lad koge i 2-3 minutter
Tag af varmen og server, når temperaturen er passende.

Når du laver grød udelukkende på modermælk eller modermælkerstatning skal du ikke tilsætte ekstra fedtstof. Hvis grøden er for tyk, så kan du tilsætte ekstra mælk, ...


Annonce

... hvis den er for tynd, så kan du tilsætte ekstra grødmel/flager.

Du skriver at du "følger opskriften bag på posen". Du skal være opmærksom på, at de opskrifter, som er på poserne med mel og flager ikke altid er velegnet til spædbørn, selvom det står på posen. Det kan godt være at blandingsforholdet skal være anderledes. Du kan blandt andet finde opskrifter i min bog "Helens bog om børn og mad" :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Og så kan det også være at jeres udfordring er, at man nogle gange kan opleve at grøden bliver tynd, når man kommer modermælk i, fordi nogle af de enzymer der er i mælken kan nedbryde grøden allerede, når den er i tallerkenen... Og ofte er det især enzymerne i barnets spyt som spiller ind. Når skeen kommer fra barnets mund og ned i maden, så kommer barnets spyt naturligt i kontakt med grøden, som så bliver tynd - og jo flere gange barnet spiser, jo flere gange skeen kommer i grøden, jo tyndere bliver grøden.

Det kan her hjælpe, hvis du kan undgå at røre i grøden, når din datter først har haft skeen i munden. Nogle gange kan det også hjælpe at dele portionen i to, så hun får en halvdel, du skifter ske og giver anden halvdel.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Sådan forebygger du bleudslæt

Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift

Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Mad om eftermiddagen

Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...

Læs hele brevet og Helens svar


27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mad til 7,5 måneder datter

Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.

Mælk - 13 mdr.

Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....

Læs hele brevet og Helens svar


3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mad, 7 måneder

Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...

Læs hele brevet og Helens svar


20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Småtspisende baby - 3 mdr.

Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce