Svar: Skemad og temperatur
Hej med dig
Tak for alle dine spørgsmål :)
Når man laver babymad, så anbefales det, at man koger mel og flager op med vand, pisker det godt sammen i gryden - ofte koger det blot 2-3 minutter, herefter slukker man for varmen til sætter så mælk og fedstof. Og så serveres det, når det har fået spisetemperatur.
Fedtstof og mælk tilsættes, når der er slukket for varmen, for at undgå tab af vitaminer og mineraler. Samtidig smelter smør (hvis du bruger det) naturligt, hvis grøden eller mosen er varm, så der er ingen grund til at koge fedtstoffet med. Når man laver voksenmad, så vil man ofte starte med at have fedtstof på panden, svitser løg osv. i det - men når man laver babygrød er det anderledes og fedtstof og mælk tilsættes for at energiberige grøden eller mosen ekstra.
At tilsætte kold mælk vil naturligt også være med til at nedkøle skemaden lidt, så den får spisetemperatur - men ellers handler det om at bibeholde så mange vitaminer og mineraler og energi i retten som muligt og derfor varmer man ikke mælken med.
Det skal tilsættes ekstra fedstof og mælk til alt hjemmelavet mad, så længe barnet er under 1 år. Det skyldes at små børn ikke vil kunne spise store nok mængder til at dække deres behov for energi. De vokser rigtig meget både i vægt og længde det første år, og de bruger også sig selv ...
... rigtig meget både mentalt og motorisk - triller, kryber, kravler, rejser sig osv. så der er brug for mange små måltider dagen igennem og brug for meget energi :)
At tilsætte fedt og mælk i grød og mos er uafhængigt af om du ammer eller giver flaske ved siden af. Og uafhængigt af om du ammer eller giver flaske 6 gange, 4 gange, 2 gange i døgnet eller...
Babymaden skal ikke serveres for varm, for så brænder barnet sig og den skal heller ikke serveres kold - for kold grød og mos smager naturligt ikke så godt som varm grød og mos. Maden serveres ved spisetemperatur, præcis som du også gerne selv vil have den:) Og måltidet skal ikke tage så lang tid, at skemaden står og bliver kold, ligesom du naturligvis skal puste på det, hvis det stadig virker varmt, når du giver hende det:)
Og ja - din datter må godt få koldt vand fra hanen - men ikke iskoldt. Du skal servere det som hun bedst kan lide det, så det er behageligt for hende at drikke:)
Har du min bog "Helens bog om børn og mad"? Ellers vil jeg anbefale dig at købe den. I den finder du opskrifter, dagsplaner, forslag til hvordan du måned for måned kommer igang med skemaden, over til mad med mere bid, mad i stykker, familiemad. Og du kan slå alle fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få og hvornår osv.
Forsat held og lykke og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.