Annonce

Annonce

Svar: Behov for tryghed


17. februar 2014

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Line og Per

Tak for jeres brev og søde ord til mig :)

Det lyder så fint det I fortæller, og der er absolut ikke noget i vejen for at I lige nu vælger at tage jeres dreng ind til jer, når han vågner og tydeligt viser behov for denne tryghed om natten. Og ja - det er ganske rigtigt, at det måske stopper af sig selv. Nogen garantier er der naturligvis ikke, men det er altid rigtig godt at give barnet så meget tryghed som muligt - jo mere tryg han er ved at sove og forbinder det at sove med noget dejligt, jo mere er der at bygge videre på og der kommer ikke noget godt ud af kampe om nattesøvn!

Det er helt rigtigt set at hans motoriske udvikling og det at han nu bevæger sig rundt i verden på egen hånd spiller ind. Faktisk taler man ofte om at der i 13-15 måneders alderen kan være en slags "separations-gentilnærmelses-fase", hvor barnet på den ene side rigtig gerne vil prøve selv, skubber forældrene fra sig, men samtidig også klynger sig mere - så vil han op, så vil han ned og så vil han op igen. Det kan virke som om at han ikke rigtig kan finde ud af om han har brug for jer eller om han ikke har.

Børn i denne alder kan have rigtig svært ved at overgive sig til søvnen. De græder, klynker, virker ekstra tryghedssøgende, ofte foretrækker de den ene forældre frem for den anden, de klynger sig fast, har brug for tæt fysisk kontakt. Det er helt naturligt og hører som sagt alderen til. Det lyder som om at det hos jer fungerer rigtig godt at putte jeres dreng i egen seng om aftenen - I skal sidde der, holde hænderne på ham, berolige ham og vise ham at I er der - men han kan godt falde i søvn i egen seng. Det er fint - det er en god rytme at holde fast i, så han netop forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove.

Det er også rigtig fint at forsøge at få ham videre i søvnen i egen seng, når han så vågner om natten mellem kl 24-04... men hvis det ikke virker, så er det helt okay at tage ham ind til jer. Det I kan forsøge er at få ham tilbage i egen seng igen. For han kan godt begynde at vænne sig til at vågne og søge jer, skulle ud af værelset, fordi det bliver en vane, mere end et tryghedsbehov. Det at flytte ham tilbage i egen seng igen kan have den fordel, at han så begynder at vågne i egen seng om morgenen. Han får altså en oplevelse af at blive puttet i egen seng og også vågne i egen seng og således en fornemmelse for at natten foregår i egen seng.

I kan derfor godt forsøge at putte ham tilbage i egen seng i løbet af natten, når han atter sover og når I synes at pladsen i jeres seng bliver lidt for trang...

En anden ting I kan forsøge er at hjælpe ham til at forstå at I er der, selvom han ikke kan se jer. Omkring 16 måneders alderen begynder han at få lidt bevidsthed om at I er der, at I ikke er forsvundet, selvom I ikke kan ses, men lige nu ved jeres dreng faktisk ikke hvor I er, når han ikke kan se jer. Han kan ikke forholde sig til at I f.eks. er i stuen, når han ligger på værelset. Han kan heller ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke, når og hvis I går, om I er væk i 5 minutter eller i 5 timer. Når han ikke kan se jer, føler han sig forladt og alene. Og ofte er et ikke nok at kunne se jer, han har brug for at mærke jer, brug for at ligge helt tæt, for at fornemme at I ikke er forsvundet.

Det samme, når han er i dagpleje om dagen og I afleverer ham - han ved ikke hvor I går hen og han forstår ikke hvad I skal. Han ved heller ikke hvornår I kommer igen og det gør ham naturligt lidt urolig - heldigvis er dagplejer der, hun tager sig af ham, passer på ham og I signalerer at I ...


Annonce

... er trygge ved hende og det kan han også godt være - men stadig kan det naturligt være svært for ham at I går:)

For at hjælpe ham til at forstå at I stadig er der, kan det være en god idé at lege gemmeleg med ham. I kan skiftes til at gemme jer og det kan være en god idé at sige lyde, som han/I så skal lytte efter, når I leder efter den anden. På den måde kan i hjælpe ham til at forstå at man nogle gange kan lytte og høre om den anden er der. I kan også i hverdagen "lede efter hinanden" f.eks. sige "hvor er far henne, skal vi finde far?" eller lignende, når det f.eks. er spisetid, så han bliver opmærksom på at man kan sidde i et andet rum, at han kan lede og finde - og altså ikke er alene.

Det kan være en rigtig god idé at introducere en godnathistorie nu, hvor I sidder og læser lidt op ved siden af ham, når han skal sove. I kan tale lidt om dagen, så nogle af dagens oplevelser bliver bearbejdet og så han derefter sover mere roligt.

Det kan være en god idé at introducere en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende nu, som stille og roligt bliver en substitut for jer. Som han kan putte sig med, når han sover ude og også derhjemme og som på sigt kan berolige ham, hvis han vågner om natten.

Det spiller også ind på natten, hvordan hans dag forløber og I skal være opmærksomme på dagens rytme. Hvordan sover han i løbet af dagen? Mange børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun en lur om dagen og hvordan han sover har stor betydning for natten. Får han to lure dagligt - og ligger disse lure formiddag og middag? Eller er han begyndt at sove en lur? Og powernapper han nogle gange om eftermiddagen, når I henter ham?

Hvis han har brug for to lure stadigvæk, så er det vigtigt at han sover formiddagslur og middagslur. Hvis han er begyndt at sove mindre om formiddagen og i stedet powernapper eftermiddag, så vil søvnen om eftermiddagen kunne "æde" af nattesøvnen. Hvis han således falder i søvn i bilen, i barnevognen, bag på cyklen, når I f.eks. henter ham kl 16, så kan det være forklaringen på at han vågner om natten og er det tilfældet, så vil det være en rigtig god idé at arbejde på en rytme, hvor han sover formiddagslur og middagslur.

Er han nået dertil, hvor han kan nøjes med en lidt længere middagslur, så er det vigtigt at den ikke ligger så tidligt på dagen, at han igen er nødt til at powernappe om eftermiddagen - hvis det er tilfældet, så er det faktisk bedre at han sover to lure og får en formiddagslur i stedet...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød, letmælk af kop.

Afleveres i dagpleje


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Formiddag 8.45-9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop

Puttes til formiddagslur, sover måske 45 minutter

Frokost 11-11.30: Rugbrød med forskelligt pålæg og tilbehør eller varm mad bestående af kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Vand af kop.

Puttes til middagslur og sover her gerne et par timer

Eftermiddag 15: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller lignende, lidt frisk frugt, måske 1/2 bolle mv., vand af kop

Før aftensmad: Lidt forskelligt grønt at gumle på, vand af kop

Aften 18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter - kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta, sovs. Let mælk af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Godnatgrød kl 19.30 i køkkenet, får derefter børstet tænder

Puttes til natten ca kl 19.45-20 - evt. med flaske/amning - jeg er ikke helt klar over jeres rutiner her:)

Jeg håber at ovenstående tanker hjælper jer lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce