Annonce

Annonce

Svar: Antal amninger - for meget?


17. februar 2014

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Signe

Tak for dit brev :) Det lyder som om at det går stille og roligt som det skal, og det er rigtig dejligt, at I er to så søde forældre, der er gode til at støtte hinanden:)

Som udgangspunkt skal du ikke ændre noget der fungerer og lige nu har jeres dreng ofte brug for to amninger mellem sine lure - og det er okay. Det vil ændre sig i takt med at han begynder at få mere skemad, spiser flere små måltider dagen igennem og det vil være en rigtig god idé at du her arbejder på en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner af en lur sammen med vand af kop og så stadig tilbydes brystet før han puttes til lur.

Det vil være en rytme, som vil hjælpe jer rigtig meget fremover og du må gerne stille og roligt arbejde jer ind på dette. Det er helt naturligt at amning og mælk vil indgå som en fast del af hans putteritual - på den måde falder han bedst til ro og kan bedst overgive sig til søvnen :)

Det er helt okay at han lige her i opstartsfasen har brug for en lille ekstra amning lige efter skemaden, men stille og roligt vil det være sådan, at skemaden gives sammen med vand og så går der måske 1 time, måske 1.5 time, før han så ammes og derefter puttes.

Jeg anbefaler normalt at man starter med skemad om dagen. Dette fordi han her ofte vil være mest vågen og parat til det - men også fordi det er min erfaring at for meget skemad om aftenen i starten kan give ekstra maveuro og dermed urolig nattesøvn. Men igen - fungerer det hos jer med skemaden om aftenen, så er det helt fint.

Jeg anbefaler også at du giver meget lidt af gangen og det kan være bedre at give ham f.eks. 1/2 dl. skemad til frokost og til aften, i stedet for at give ham f.eks. 1 dl. skemad en gang dagligt. At give ham "lidt og tit" i stedet for "få og store portioner" sikrer for det første en større variation af fødevarer, men det hjælper ham også til at holde maven igang naturligt og så sikrer det samtidig plads i maven til mælk. Det er vigtigt at skemaden ikke fylder så meget, at han er nødt til at søge sit behov for mælk/væske dækket om natten.

At sove igennem er at sove 5-6 timer uden mælk om natten og de fleste børn vil først kunne dette i 6 måneders alderen. Her vil det ofte være passende med 3 måltider skemad og man kan derudover begynde med lidt mellemmåltider, mad i hånden osv. og ammer stadig 6 gange i døgnet - og så vil han f.eks. stille og roligt kunne begynde at sove igennem. Det vil sige f.eks. blive ammet kl 20, kl 24 og igen kl 05/06... Lige nu er det helt okay at han ...


Annonce

... har brug for en ekstra amning om natten.

En plan for dagen med 2 måltider skemad, lavet ud fra dine angivne tider, kunne se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Formiddag 8-8.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes lidt grød, max 1/2 dl. Vand af kop. (og må lige nu gerne få en lille ekstra amning lige før eller lige efter, det er okay)

Ammes og puttes til middagslur 12.30-13

Eftermiddag 15: Ammes

Powernapper, dagens 3. lur og det er helt okay at han her får en lille ekstra amning, for at falde i søvn og sove godt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Aften 18: Tilbydes lidt mos, max 1/2 dl. Vand af kop. (Må her også gerne lige i overgangsperioden tilbydes lidt bryst enten før eller efter)

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 22/23: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster som nu

Midt nat 03: Ammes

Jeg kunne forestille mig at I stille og roligt naturligt vil komme væk fra amningen kl 01 i takt med at han begynder at spise lidt mere skemad i løbet af dagen og at tiden således arbejder lidt for jer her :) Hvis han vågner, snakker og pludrer og på ingen måde søger brystet kl 01, så må du godt lade ham være ... men er han ked af det (eller forstyrre dig for meget så du gerne vil sove) så ammer du ham og gør det naturligvis med god samvittighed :)

De 10-11 amninger som du lige nu giver ham i løbet af døgnet lyder til at bestå af reelle måltider, hovedmåltider - og så lidt tørstslukkere. Og det er okay. Det smarte ved modermælk og amning er netop, at han nogle gange kan melde sig, die kortvarigt fordi han så slukker tørsten og andre gange vil spise i længere tid, hvor der så er tale om et rigtigt måltid. Og det er helt naturligt at han efter at have sovet et par timer, kan være sulten og have brug for mad/mælk og at han så inden han puttes dier kortvarigt, slukker tørsten og falder til ro. Og andre gange er det så modsat, at han måske er tørstig, når han vågner, dier kortvarigt og så spiser godt inden han så skal sove - og måske derefter så også tager en længere lur:)

Det vil ændre sig hen af vejen og som sagt - og nu igen - når det fungerer og I trives og har det godt, så er det ligesom det skal være :)

Jeg vil anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og guides igennem fra de første smagsprøver til mad i stykker og rigtig mad - måned for måned indtil jeres dreng er godt igang med familiemaden:)

Håber du kan bruge dette lidt videre. Fortsat held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce