Annonce

Annonce

Svar: Sover kun én times lur - 15 mdr.


14. januar 2014

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det gennemsnitlige søvnbehov for børn melleme 12-18 måneder ligger på 13-13.5 time i døgnet - og at der er tale om et gennemsnit betyder, at nogle børn sover lidt mere og andre sover lidt mindre.

Din dreng sover fra 19.30-07, altså 11.5 time om natten og sover så 1 time til middag, så samlet ca 12.5 time i døgnet - det er altså rigtigt, at han sover mindre end gennemsnittet, men det er stadig helt okay. Du beskriver jo en dreng, der trives, som leger, har masser af lyst og overskud til at følge med i vuggestuen og de ting der sker der - og det lyder lidt som om at han lige nu protesterer lidt mod at sove, fordi han hellere vil følge med i verden, opleve og være aktiv. Og det er okay.

Det er på samme måde også helt okay og meget almindeligt for alderen, at han har brug for jeres nærhed og kontakt, når han skal sove om aftenen. Det at være adskilt fra jer om dagen betyder naturligt, at han har ekstra brug for jer om aftenen og især, når han skal sove. Det er svært at slippe dagen og alle oplevelserne, det er svært at overgive sig til søvnen og her hjælper det ham, hvis I bliver hos ham og f.eks. taler lidt om dagen, læser en godnathistorie, holder lidt i hånd og måske synger en godnatsang. Det er langt bedre at bruge 15 minutter på at sige godnat på denne måde og han så falder trygt i søvn end at bruge timer på at gå frem og tilbage og I alle bliver frustrerede og dagen afsluttes på en dårlig måde med gråd.

Det er en god idé at holde fast i at han puttes i sin seng, så han forbinder sin ...


Annonce

... seng med stedet, hvor han sover og så I holder fast i putteritualet der, og I må på samme måde også meget gerne forsøge at få ham videre i søvnen, når han så vågner op om natten og søger jer. Men hvis han lige nu klynger sig til jer og tydeligt har behov for at sove sammen med jer, så kan det være en god idé at lade ham få den nærhed, han lige nu viser behov for.

Nogle forældre vælger i en periode at tage en madras ind på børneværelset og sove der om natten. Det kan have den fordel, at han lærer at sove videre i sit værelse og ikke pludselig tror at han skal vågne og bæres ud af værelset om natten. Og stadig er man der, kan tage ham op, trøste og berolige, putte med ham og hvad der nu er behov for.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

En anden mulighed er at gøre det I gør nu, tage ham ind til jer og lade ham falde til ro og sove hos jer i soveværelset, men når han så sover dybt og I vågner og bliver irriterede over at han fylder for meget, så bærer I ham ind i seng igen, hvor I så putter ham og han sover videre. Mange børn vil ikke kunne huske at de har været omkring dobbeltsengen om natten, de får trygheden og nærheden uden at være bevidste om hvad der helt præcist ske og samtidig vil det, at han puttes i egen seng og samtidig også vågner i egen seng, være med til at gøre at han begynder at fornemme at hele natten foregår i egen seng. Det kan faktisk være med til at gøre, at det på sigt bliver lettere at putte ham og få ham videre i søvnen om natten i hans egen seng, når han har sine opvågninger.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce