Annonce

Annonce

Svar: Vågner konsekvent kl. 24-1 om natten


11. januar 2014

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kristina

Tak for dit brev :)

Det lyder stadig relevant med en flaske sen aften - de fleste børn vil i 7 måneders alderen have brug for fire flasker i døgnet og jeg anbefaler at de ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften - og samlet er indtaget på ca 750 ml. Det at jeres dreng ofte drikker 600-650 ml via flaske i løbet af dagen og om sen aften efterspørger en flaske på 100-150 ml lyder således til et helt reelt behov. Som jeg læser dit brev, så har I nu fjernet flaskerne om dagen - men det er stadig vigtigt at han får flaske inden sin middagslur :)

Jeg vil lige sende en plan, som den kan se ud nu:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende, maden tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad. Han må gerne få forskellige risretter f.eks. boller i karry, ligesom han kan få lidt laks fra oven, indmaden af en frikadelle eller lignende moset ned i sin grøntsagsmos. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske

Deruover så kan hans udvikling naturligt også spille ind. Han er rigtig godt med motorisk og har været det et stykke tid og det er naturligvis super dejligt! Men det giver altid ekstra store udfordringer, når et barn rent motorisk udvikler sig hurtigere end barnet mentalt er parat til. Det er som om at krop og hjerne ikke helt følges ad og et eller andet sted er I nødt til at acceptere at sådan er han lige nu. Det er en periode. Jeres dreng er allerede rigtig godt igang med separationsfasen og øver sig i at kravle, bevæge sig osv. om dagen, men også om natten, når han sover.

Han har rigtig svært ved at ligge stille - dynen sparkes af igen og igen, han tumler rundt og får sig lagt i stillinger, som han endnu ikke helt mestrer at komme væk fra. Og derfor har han brug for din hjælp til at skifte stilling, han har brug for din hjælp til at blive lagt rigtigt og få dynen på sig igen, for så at kunne komme videre i søvnen.

Han drømmer også meget. Alt hvad han oplever, alle stimuli han får, skal bearbejdes i drømme og netop fordi han er så ...


Annonce

... motorisk aktiv så oplever han også verden større og på en anden måde. Han bliver stille og roligt mere bevidst og drømmer derfor lige nu ekstra meget. Mange børn kan også i 7 måneders alderen have en periode, hvor de pludselig vågner og ligger og snakker om natten. Det kan virke som om at de i den alder, har brug for at øve sig rigtig meget verbalt og de udnytter så de stille nattetimer til at lave forskellige lyde - igen et udviklingsmæssigt punkt, der påvirker nattesøvnen, men altså en periode, som er normal og som går i sig selv igen. Og på samme måde, kan han altså også lige nu vågne, være ked af det eller søge dig ekstra meget fordi han motorisk har brug for din hjælp og fordi han drømmer rigtig meget.

Det du skal være opmærksom på er, at du ikke får skabt nogle vaner, som er svære at komme væk fra. Du må gerne hjælpe ham med at få dynen på, når han sparker den af. Du må gerne hjælpe ham med at blive lagt om på den anden side. Du må gerne lade ham ligge på maven og stryge ham ned over ryggen og blenumsen og på den måde give ham ro. Du må gerne synge for ham, berolige ham med ord osv. Men du skal passe rigtig meget på f.eks. ikke at give ham sutten hver gang han vågner, småklynker osv. for så kan han få det der kaldes vanebetinget afbrudt søvn, hvor han begynder ikke at kunne sove uden sin sut og derfor vågner hver time, for at få den, ligesom han naturligvis skal have sin mælk, men ikke skal have flaske i munden, hver gang han vågner.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kan nogle gange være en god idé at tage den ene side af tremmesengen og koble hans seng til din. Naturligvis sikre at det er sikkerhedsmæssigt i orden. På den måde kan du putte ham i egen seng, men kan samtidig ligge i din seng og berolige ham med dine hænder og nærhed, så han mærker at du er der og hjælpes videre i søvnen, uden at du behøver stå op. Især når han er så motorisk aktiv og har brug for din hjælp kan det være en god idé - du skal dog naturligvis sikre dig, at han ikke kan kravle ud af sengen om natten og risikere at falde på gulvet, modsat, så vil han naturligvis også kunne kravle ud og putte sig ind til dig, hvis det er hans behov og det er jo også reelt nok :)

Med hensyn til godnatgrød, så vil jeg normalt ikke anbefale dette før 8 måneders alderen - det kan godt risikere at give ekstra uro, fordi han stadig er så lille at hans tarme skal arbejde på højtryk, for at bearbejde den ekstra grød... Alternativet kunne være en flaske med vælling, for at se om det måske kan mætte ham lidt mere, hvis I fornemmer at han har brug for det:)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce