Svar: Spiser uden for normalen
Kære glade mor
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder som om at din dreng stortrives på alle måder. Han spiser godt og regulerer selv, hvad han har behov for. Han optager næringen af mælken rigtig godt og har en flot vægt, og han virker glad, tilfreds og til at udvikle sig i sund og god retning.
Du fortæller, at han oftet ikke sover så lange lure i løbet af dagen, men det lyder som om at han til gengæld sover godt om natten - dejligt. Du må dog godt arbejde på, at få ham til at sove en lidt længere lur midt på dagen, f.eks. ved at tage en lur sammen med ham eller ved at trille ham i barnevognen. Dette fordi den lange lur vil sikre at han kommer igennem alle søvnens stadier og får den kvalitet ud af søvnen, som er vigtig for ham.
Når han sover, så skifter hans søvn imellem forskellige stadier og hver enkelt stadie giver ham noget særligt. I stadie 1 og 2 øger han sine motoriske færdigheder og humøret bliver bedre. I stadie 3 og 4 styrkes hans hukommelse og immunsystem, kroppen udskiller væksthormon, muskler og knogler opbygges osv. Derudover er der også REM-søvnen som er drømmesøvnen og når vi drømmer, så bearbejdes alle dagens oplevelser. De bliver sorteret og lagret i barnets hukommelse og derfor siger man at man "bliver klogere af at sove". Så en længere lur midt på dagen kan være godt at arbejde på - men stortrives han uden, og viser han ikke behov for at sove lang lur, ja så må det naturligvis være sådan:)
Det lyder også som om at I er kommet rigtig godt igang med skemad og det er meget fint med to skemåltider dagligt med den alder han har lige nu. Du må meget gerne variere hans indtag, så han ud over risgrød også får majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød og quinoagrød - og du må gerne variere yderligere ved at komme forskellige typer af frugtmos på som topping. Faktisk anbefales det at man ikke tilbyder risgrød dagligt:)
Du må også meget gerne variere hans grøntsagsmos om aftenen, så han får kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash - blandet på forskellig måde, og så han får forskellig smagsvariation.
Når han bliver 6 måneder, så kan han begynde med de grovere grødtyper som ...
... f.eks. havregrød og øllebrød. Det vil i denne alder være relevant at starte op med morgengrød, så han f.eks. får havregrød om morgenen, når han vågner og så tilbydes stadig flaske igen inden han skal sove formiddagslur. Han kan begynde at få mad i hånden som bløde frugtbåde eller ristede rugbrødsbjælker og agurk. Han skal i den alder have udvidet med flere forskellige slags grøntsager, f.eks. rodfrugter og han skal i den alder også begynde med kød eller fisk i mosen.
Men lige nu er planen helt alderssvarende og lyder super fin, så fortsæt den gode gænge:) Det er vigtigt at holde mængden af skemad på et niveau, hvor han stadig drikker mælk nok - mælk er hans hovedindtag, og det handler ikke kun om at sikre ham de næringsstoffer, der er i mælken, men også om at sikre ham væske nok. Og han er en fysisk stor dreng og har naturligt behov for masser af væske.
Det betyder i praksis, at det er bedre at du giver ham f.eks. ½-¾ dl skemad 2 gange dagligt, vand af kop og så flaske inden han skal sove, end at du giver ham 1-1 ½ dl skemad og han så afviser flasken eller ikke drikker mælk nok - og måske derfor begynder at søge det ekstra om natten, fordi han naturligt har behov for væsken. Det er super flot, at han nu kan sove igennem om natten uden at få mælk, og det vil være rigtig dejligt, hvis I kan bibeholde dette. Mange børn er først parate til at sove 5-6 timer uden mælk i 6 måneders alderen, så det er rigtig godt at din dreng kan det allerede nu - og faktisk han han jo sove længere:)
Flasken sen aften skal du holde fast i. Den er netop med til at fylde ham lidt ekstra op til natten og gøre at han sover så langt et stræk - man kalder det for et "drømmemåltid" og den flaske er vigtig at bibeholde - også selvom han måske ikke altid vågner og melder sig. Han kan spise den mere eller mindre i søvne:)
Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og guides igennem måned for måned til han er 18 måneder gammel. Du kan slå alle fødevarer op, hvis du er i tvivl om hvad han må få hvornår osv.
Rigtig meget held og lykke og rigtig god appetit:)
Og rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre